wtorek, 11 maja 2021

Wiosenna sałatka z fenkuła z tofu

Gdy na żołądku ciężko co potwierdza waga łazienkowa. Jednym słowem należy przedsięwziąć środki zapobiegawcze i zacząć jeść coś na zdrowo i koniecznie z małą ilością kalorii.
 

Składniki:
100 g świeżego tofu  (wędzony nie pasuje do tej potrawy)
1 bulwa włoskiego kopru (fenkuła)
1 pęczek młodej cebulki wiosennej
 
Wszystkie składniki powinny być absolutnie świeże

0,5 szklanki grubo pokrojonych listków rucoli
0,5 płaskiej łyżeczki piment d´espelette - aromatycznej ostrej papryczki
dowolny sos vinegrette z oliwy, octu, soli i pieprzu
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Tofu pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm. Doprawić papryczką piment d´espelette.
 
2.) Bulwę fenkuła pozbawić twardego trzonu i możliwie cienko poszatkować. Cebulkę wiosenną pokroić dość drobno. Dodać pozostałe składniki, sól, czarny pieprz i dobrze wymieszać. 
Na koniec uzupełnić sosem vinegrette.
Doskonale pasuje przyprawa własnej roboty:
 

3.) Podawanie: podawać na płaskich talerzach uzupełnione plastrami tofu. 
Do tego pulchne białe pieczywo. 
Z punktu zdrowotnego widzenia lepsze będzie razowe pełnoziarniste ale wspomniane białe smakuje dużo lepiej - niestety.
 
Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...