wtorek, 25 stycznia 2022

Filet z pstrąga gotowany nad parą

Wprawdzie karnawał mamy w pełni ale nie wszyscy mają zdrowe żołądki. Dlatego dla odmiany coś lżejszego. Przepis na 4 porcje.

Można podawać z samą marchewką albo np. z plackiem kartoflanym jak na zdjęciu

Składniki:
2 filety z pstrąga oczyszczone z ości i bez skóry
2 - 4 marchewki
1 łyżka masła
0,25 szklanki rosołku warzywnego, względnie wywaru z ryby
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Marchew obrać i przy pomocy specjalnego urządzenia* wykonać "loczki".

Wygląda jak duża temperówka, przy pomocy której można wycinać różne ozdoby z warzyw
 
"Loczki" z marchewki poddusić w małym rondelku z dodatkiem masła i rosołku warzywnego
 
Dla osób na diecie - nie solić.
 
2.) Filety z pstrąga lekko posolić na 10 minut przed.
 
3.) Podawanie: podawać z dowolnym dodatkiem jak na zdjęciu u góry.


* do nabycia w lepiej zaopatrzonych sklepach z artykułami gospodarstwa domowego
 
Tadeusz Gwiaździński
 
filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...