piątek, 21 stycznia 2022

Zupa krem z pieczarek z wkładką z kiszonej kapusty

Zupa krem z pieczarek z wkładką z kiszonej kapusty. Przepis na 4 porcje. Zimowe uzupełnienie koniecznych witamin.
 
Kleks ubitej śmietanki kremówki jest obowiązkowy
Składniki:
1 kg białych jędrnych pieczarek
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 l warzywnego bulionu
0,5 szklanki możliwie świeżej kiszonej kapusty
0,5 szklanki śmietanki kremówki
1 pełna łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie: 
1.) Pieczarki umyć i dokładnie oczyścić. Pokroić w kostkę i przesmażyć bez soli, na sklarowanym maśle.

Nie wolno zapominać o konieczności mieszania ad czasu do czasu

2.) Warzywny bulion ok. 10 minut pogotować osobno z dodatkiem gałązki świeżego rozmarynu.

Z gotowego wywaru wyjąć rozmaryn i wyrzucić. 
Z tego bulionu odlać 1 – 2 szklankach gorącego płynu i w tym blenderem zmiksować miękkie pieczarki. Dosmaczyć solą i pieprzem.

3.) Na sitko nałożyć nieco kiszonej kapusty, licząc po 1 łyżce stołowej na porcję. Przepłukać pod bieżącą zimną wodą. Odcisnąć. Śmietankę kremówkę ubić na kremowo. Nie ubijać na sztywno!

4.) Porcje przepłukanej i odciśniętej kapusty ułożyć dnie miseczek. Licząc po 1 - 2 łyżki na porcję. Zalać gorącą zupą, i natychmiast podawać.

W roli wkładki do zupy kwaśna kapusta spisuje się znakomicie

 5.) Podawanie: na wydaniu posypać świeżo posiekaną zieloną pietruszką.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Terrina ze śledzia na Barbórkę

Uwaga! Komentarze zawierające ukrytą reklamę ze zrozumiałych względów nie będą publikowane.   Terrina śmietanowa ze śledziem.   Kto nie lubi...