piątek, 28 stycznia 2022

Ragout z morskiej ryby. Bez cebuli.

Tradycyjne zimowe przyzwyczajenia nakazują jeść dużo i tłusto. Czasem jednak odzywa się w człowieku chęć na coś lżejszego co by odciążyć żołądki przepełnione mięsem i smalcem.
 
Zwłaszcza zimą choćby ze 2 - 3 razy w tygodniu trzeba jeść ryby
Składniki:
3 x po 300 g różnych gatunków ryb morskich o spoistym mięsie
 
Między innymi do takich należy doskonała w smaku ryba, w Polsce zwana żabnicą. Można zastąpić świeżym węgorzem albo nawet filetem z sandacza

1 mała bulwa kopru włoskiego (fenkuła)
1 mała cukinia (nie obowiązkowo)
1 puszka pasteryzowanych pomidorów (400 g)
1 - 2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Dowolne warzywo, np. bulwę kopru włoskiego (jak na zdjęciu poniżej), albo cukinię, cienko poszatkować i poddusić w kilku łyżkach oliwy, z dodatkiem 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina. Doprawić solą i pieprzem.
 
 
2.)  Gdy warzywo zmięknie, dodać pomidory z puszki i dalej dusić na maleńkim ogniu.
 

3.)
W tym czasie, oczyszczone z błon mięso ryby, szybko pokroić w dużą kostkę. Solić tuż przed przełożeniem na patelnię!
 
4.)

Wrzucić na warzywo z pomidorami. Nie mieszać! Na małym ogniu dusić pod przykryciem ok. 7 minut



5.)
Zdjąć z ognia. Wymieszać. Posypać rozdrobnioną zieloną pietruszką, i stawiać patelnię na desce na środku stołu. Każdy nabiera sobie w/g woli i swawoli. 
 


6.) Albo wariant II. Cienko poszatkowaną cukinię, poddusić z młodą cebulką i pomidorami. Gdy cukinia gotowa, kłaść na powstały sos całe posolone filety i pod przykryciem, na małym ogniu dusić 
10 - 12 minut.
 
Wprawdzie to już nie ragout ale gwarantuję, że w tym samym sosie też smakuje

 
Filet z żabnicy w tym samym sosie

 7.) Podawanie: jak wyżej, podawać z pulchnym białym pieczywem do wymazywania sosu.
 
Tadeusz Gwiaździński
 
filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...