Interesujący mariaż kuchni węgierskiej ze śródziemnomorską. |
350 - 400g chudych żeberek z młodego koźlęcia (zamiennie można zastosować żeberka jagnięce lub nawet z prosięcia)
Na zdjęciu chude żeberka młodego koźlęcia. |
4 łyżki zwykłego oleju rzepakowego (UWAGA! Tłoczony na zimno nie nadaje się do smażenia!)
1 łyżka kminku
1 duży ząbek czosnku
1,5 litra intensywnego rosołu (na wypadek zastosowania żeberek z koźlęcia - drobiowego!)
250g małych obranych ziemniaków
2 czubate łyżeczki sproszkowanej czerwonej słodkiej papryki (kto lubi - nawet 3!)
1 łyżka ziół prowansalskich
nie całe pół szklanki keczupu (kto lubi może zastosować pikantną wersję)
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
wyjęte wcześniej z lodówki i umyte żeberka wytrzeć do sucha i skąpo posolić. Obraną cebulę pokroić w kostkę i razem z kminkiem zeszklić na oleju rzepakowym*. Wtedy na cebulę wrzucić żeberka i mieszając od czasu do czasu smażyć przez ok. 15 minut. Z odmierzonego rosołu odlać 0,7 szklanki.
Podsmażone żeberka zalać rosołem, przykryć i na maleńkim ogniu gotować przez ok. 1 godzinę. W każdym razie tak długo aż mięso samo będzie odchodzić od kości. Odstawić z ognia.
Żeberka wyjąć z garnka i odstawić na bok aby ostygły. Z mięsa wyluzować kości. Mięso pokroić w grubą kostkę. Kości wyrzucić.
Zupę posolić do smaku. Wrzucić obrane ziemniaki i powoli gotować aż zmiękną (ok. 20 minut). Ponownie odstawić z ognia.
Odlane 0,7 szklanki rosołu wymieszać z papryką i wlać do zupy. Dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie, czosnek pokrojony w plasterki i keczup. Dobrze wymieszać i powrotnie postawić na ogniu.
Gdy zupa się zagotuje natychmiast podawać w głębokich miseczkach. |
* - olej rzepakowy - amatorzy prawdziwie domowych wrażeń smakowych mogą olej zastąpić sporą łyżką smalcu wieprzowego. Wtedy będzie bardziej po węgiersku.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.