Kiedy jeśli nie
teraz? Konfitura z robiona własnoręcznie zawsze będzie 100 razy lepsza od tej
zakupionej w handlu. Ta tutaj przedstawiona wspaniale nadaje się do naleśników
a jeszcze lepiej do urozmaicenia lodów. Zwłaszcza podczas mających nastąpić w sierpniu upałów.
Z podanej ilości otrzymuje się nieco więcej niż 2 słoiczki o pojemności 450 g |
Składniki:
1kg świeżych moreli
100 g świeżych jagód physalis (względnie czerwonych porzeczek lub agrestu*)
7 sporych łyżek cukru żelującego
2 - 3 całe sztuki anyżku gwiazdkowego
5cm laska prawdziwego cynamonu (Ceylon!)
szczypta soli
Wykonanie:
1.) Morele i jagody physalis umyć pod bieżącą zimną wodą. Dobrze osączyć i osuszyć.
Dzieląc owoce moreli na ćwiartki przy okazji pozbawić je pestek.
1kg świeżych moreli
100 g świeżych jagód physalis (względnie czerwonych porzeczek lub agrestu*)
7 sporych łyżek cukru żelującego
2 - 3 całe sztuki anyżku gwiazdkowego
5cm laska prawdziwego cynamonu (Ceylon!)
szczypta soli
Wykonanie:
1.) Morele i jagody physalis umyć pod bieżącą zimną wodą. Dobrze osączyć i osuszyć.
Dzieląc owoce moreli na ćwiartki przy okazji pozbawić je pestek.
2.) W rondelku o grubym dnie zasypać cukrem rozdrobnione i wymieszane ze sobą owoce. Dodatkowo dobrze wymieszać.
Dodać przyprawy i szczyptę soli. Laskę cynamonu dobrze jest przełamać na połowy.
Postawić na małym ogniu i mieszając od czasu do czasu gotować bardzo
powoli przez 1,5 - 2 godziny.
Dodać przyprawy i szczyptę soli. Laskę cynamonu dobrze jest przełamać na połowy.
Mimo gotowania na małym ogniu często mieszać co zapobiegnie przywieraniu do dna. |
3.) Na koniec przelać do wyparzonych zakręcanych słoików i po ostudzeniu
wstawić do lodówki.
Ze względu na małą ilość cukru i brak środków konserwujących zaleca się zużycie
konfitury na przestrzeni kilku kolejno następujących tygodni.
4.) Podawanie: głównie do naleśników na słodko albo do lodów, na które przecież mamy szczyt sezonu.
* - przy zastosowaniu porzeczek ilość cukru trzeba zwiększyć o 2 - 3 łyżki.
Tadeusz Gwiaździński
Natychmiast po szczelnym zakręceniu odwracać słoiki pokrywką do dołu aby się lepiej zassały. |
4.) Podawanie: głównie do naleśników na słodko albo do lodów, na które przecież mamy szczyt sezonu.
* - przy zastosowaniu porzeczek ilość cukru trzeba zwiększyć o 2 - 3 łyżki.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.