Podaje się tradycyjnie z tłuczonymi ziemniakami |
Albo z kapustą duszoną podobnie jak bigos |
1
główka kapusty o dużych liściach kiszonej w głowach
1 kg mielonej łopatki wieprzowej
0,5
kg zdrowych białych pieczarek
100 g surowej słoniny
1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
1 szklanka kaszy gryczanej palonej
0,5 szklanki okrągłego ryżu, takiego jak na risotto
1 kwaśne jabłko
4 cebule
2 kg dojrzałych słodkich pomidorów
nieco
cukru, gdyby pomidory (także liście kapusty) były kwaśne
2 łyżki oliwy słonecznikowej
sól
czarny pieprz, świeżo mielony
Wykonanie:
1.) Obie kasze i ryż osobno ugotować nad parą na sypko (do miękkości) zaczynając od kaszy jęczmiennej ponieważ ta wymaga najwięcej czasu – nawet do 1 godziny. Kasza gryczana – ok. 10 minut, ryż – nie więcej jak 15.
2.) Słoninę pokroić w drobną kostkę i stopić na patelni. Na połowie otrzymanego tłuszczu przesmażyć drobno pokrojone pieczarki. Grzyby solić dopiero po zdjęciu z patelni, inaczej puszczą za dużo wody.
3.) Na drugiej połowie tłuszczu przesmażyć 2 cebule rozdrobnione w małą kostkę.
Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na drobnym tarle. Wszystkie wymienione składniki, najdokładniej wymieszać z mięsem. Doprawić solą i pieprzem.
Kapustę obrać z liści i spłukać pod bieżącą wodą z nadmiaru kwasu! Otrzymane nadzienie zawijać jak na zdjęciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.