Jest z tym nieco roboty ale za to pełny efekt wynagradza cały wysiłek.
Z niewielką stratą dla smaku można zrezygnować ze szpinaku. Wczas brakującą masę uzupełnić twarożkiem. Jednak nie należy zapominać, że kolor potrawy już nie będzie tak interesujący.
Na stole jest nie tylko atrakcją smakową co i jednocześnie atrakcyjną dekoracją |
Składniki:
1- 2 pełne szklanki listków młodego szpinaku (im więcej szpinaku tym bardziej zielona będzie rolada)
3 - 4 jaja klasy "M"
ca 250 ml śmietanki kremówki 36%
3 - 4 łyżki świeżo startego parmezanu
150 g pełnotłustego gładkiego białego twarożku
150 g wędzonego łososia w plastrach
2 łyżki czerwonego octu balsamico
1 ugotowany czerwony burak średniej wielkości do dekoracji
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Z przebranych listków szpinaku usunąć ogonki. Wrzucić na 1 minutę na dobrze posoloną wrzącą wodę. Przy pomocy łyżki cedzakowej natychmiast przełożyć do pojemnika z lodowatą wodą. To spowoduje zachowanie soczystości zielonego koloru.*
2.) Całą powierzchnię (razem z brzegami) płaskiej formy 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do rozbitych jaj dodać śmietankę i roztrzepać na jednolitą masę. Wlać do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadzić. Równie równomiernie posypać całą powierzchnię świeżo startym parmezanem. Wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 15 minut. Gdy masa zacznie się rumienić - jest gotowa. Wyjąć z pieca i ostudzić.
3.) Wówczas rozsmarować całą odmierzoną ilość twarożku i na tym poukładać plastry wędzonego łososia. Zwinąć w dość ciasną roladę. Zawinąć w papier od pieczenia i wstawić na dobre 2 godziny
do lodówki.
4.) Podawanie: poprzecznie kroić na plastry grubości palca i układać na podłużnym półmisku jak na zdjęciu. Całość można uzupełnić (udekorować jak kto woli) cienkimi plastrami ugotowanego czerwonego buraka.
* - zachowanie soczystości zielonego koloru - można też listki szpinaku tylko króciutko przesmażyć na patelni; jednak finalny kolor będzie optycznie mało atrakcyjny.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.