Jest z tym nieco roboty ale za to pełny efekt wynagradza cały wysiłek.
Z niewielką stratą dla smaku można zrezygnować ze szpinaku. Wczas brakującą masę uzupełnić twarożkiem. Jednak nie należy zapominać, że kolor potrawy już nie będzie tak interesujący.
![]() |
Na stole jest nie tylko atrakcją smakową co i jednocześnie atrakcyjną dekoracją |
Składniki:
1- 2 pełne szklanki listków młodego szpinaku (im więcej szpinaku tym bardziej zielona będzie rolada)
3 - 4 jaja klasy "M"
ca 250 ml śmietanki kremówki 36%
3 - 4 łyżki świeżo startego parmezanu
150 g pełnotłustego gładkiego białego twarożku
150 g wędzonego łososia w plastrach
2 łyżki czerwonego octu balsamico
1 ugotowany czerwony burak średniej wielkości do dekoracji
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Z przebranych listków szpinaku usunąć ogonki. Wrzucić na 1 minutę na dobrze posoloną wrzącą wodę. Przy pomocy łyżki cedzakowej natychmiast przełożyć do pojemnika z lodowatą wodą. To spowoduje zachowanie soczystości zielonego koloru.*
2.) Całą powierzchnię (razem z brzegami) płaskiej formy 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do rozbitych jaj dodać śmietankę i roztrzepać na jednolitą masę. Wlać do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadzić. Równie równomiernie posypać całą powierzchnię świeżo startym parmezanem. Wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 15 minut. Gdy masa zacznie się rumienić - jest gotowa. Wyjąć z pieca i ostudzić.
3.) Wówczas rozsmarować całą odmierzoną ilość twarożku i na tym poukładać plastry wędzonego łososia. Zwinąć w dość ciasną roladę. Zawinąć w papier od pieczenia i wstawić na dobre 2 godziny
do lodówki.
4.) Podawanie: poprzecznie kroić na plastry grubości palca i układać na podłużnym półmisku jak na zdjęciu. Całość można uzupełnić (udekorować jak kto woli) cienkimi plastrami ugotowanego czerwonego buraka.
* - zachowanie soczystości zielonego koloru - można też listki szpinaku tylko króciutko przesmażyć na patelni; jednak finalny kolor będzie optycznie mało atrakcyjny.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.