O kulinarnych rarytasach między Bałtykiem a Adriatykiem. Czasami na temat reszty świata też. Blog dla osób, którym gotowanie sprawia przyjemność.
wtorek, 5 stycznia 2021
Linguine z zabajone a'la carbonara. Włoska klasyka nieco inaczej.
piątek, 1 stycznia 2021
Pigwa zapiekana z mielonym mięsem z indyka. Na Nowy Rok coś nowego!
czwartek, 31 grudnia 2020
Życzena Noworoczne
wtorek, 29 grudnia 2020
"Hapsiki" na cieście francuskim do sylwestrowego szampana
piątek, 25 grudnia 2020
Filet z pstrąga z patelni z jarmużem i dynią
czwartek, 24 grudnia 2020
Życzenia Świąteczne
środa, 23 grudnia 2020
Karp w winno cytrynowej galarecie
2.) Wino wymieszać z wywarem ze łba i płetw. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum i w tym wrzątku* parzyć dzwonka z karpia przez 10 – 15 minut.
* - parzyć we wrzątku – należy rozumieć - poniżej granicy zagotowania się, tj. 80-85 stopni C)
3.) Po upływie wymienionego czasu ostrożnie wyjąć dzwonka karpia i trzymać w cieple. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Z granulatem postąpić wg wskazówek na opakowaniu. Wywar przecedzić przez gęste sito.
4.) Do przecedzonego wywaru wrzucić warzywa pokrojone w cienką słomkę. Gotować na maleńkim ogniu przez 10 minut. Odstawić na bok aby temperatura nieco opadła. Dodać odciśniętą żelatynę i mieszać tak długo aż się całkowicie rozpuści.
5.) Z rybnego wywaru, szklanki wina i soku z dwóch cytryn, z dodatkiem żelatyny przyrządzić galaretę. Kawałki ryby poukładać na niezbyt głębokim półmisku, posypać całymi listkami zielonej pietruszki i zalać jeszcze lekko ciepłą płynną galaretą. Odstawić w chłodniejsze miejsce aby galareta mogła powoli stężeć. Dlatego do lodówki potrawę wstawia się dopiero po zastygnięciu!
6.) Podawanie: podawać z pulchnym białym pieczywem i świeżo startym chrzanem.
Tadeusz Gwiaździński
Rydze zatopione w maśle
Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....

-
Porady dla mających problemy z pieczeniem ciast drożdżowych. Kolejna powtórka na życzenie czytelniczek. Ostatnio była publikowana w połowie ...
-
Ze względu na białe mięso królik zaliczany jest do drobiu. Spotkałem się też z twierdzeniem, iż to dlatego, że dzieci wierzą w wielkanocnego...
-
Błąd Nr 1 . Źle ustawione pokrętło dozownika wody. Czyli nie ta ilość wody, jaka powinna przypadać na jedną porcję kawy! Uwaga na półauto...