Przygotowując Sylwestra w domu nie zaszkodzi przygotować coś małego na ząbek. Zwłaszcza kiedy witamy gości winem musującym. Niech nie piją na pusty żołądek.
Składniki:
1 płat gotowego (mrożonego) ciasta francuskiego (listkowego) o wymiarach ca 350 X 300 mm
2 jaja
4 - 5 łyżek mleka
100 - 150 g gładkiego twarożku o neutralnym smaku100 g gotowanej (względnie konserwowej) szynki
1 czubata łyżka świeżo posiekanej zielonej natki
1 czubata łyżka białego sezamu
2 łyżki świeżo startego parmezanu
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Rozmrożone ciasto rozwałkować nadając mu kształt formy do pieczenia. Dno wspomnianej formy pokryć papierem do pieczenia.
2.) Całą powierzchnię posmarować jajem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Nadal na całej powierzchni równomiernie rozsmarować twarożek. Doprawić solą i czarnym pieprzem.
3.) Umytą i osuszoną paprykę pokroić w cienką zapałkę i równomiernie posypać tym całą powierzchnię ciasta. Tak samo postąpić z szynką i zieloną pietruszką. Całość zwinąć w możliwie ciasny rulon.
4.) Cały otrzymany rulon pokroić na porcje szerokości 2 paców. W odstępach układać cięciem do dołu na dnie formy. Każdy kawałek lekko spłaszczyć dłonią.
5.) Wszystkie kawałki posmarować drugim jajem rozbełtanym z mlekiem.
Posypać białym sezamem i parmezanem.
6.) Wstawić na dolną półkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
Zapiekać do zrumienienia 20 - 25 minut.
7.) Podawanie: podawać jeszcze ciepłe jak na tytułowym zdjęciu
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.