piątek, 8 stycznia 2021

Przegrzebki* (albo pierś kurczaka) z dynią Hokkaido prosto z patelni

Jak zwykle po świętach muszę zapinać pasek o jedną dziurkę dalej. Czas powrócić do cywilizowanej figury. Jak to zrobić? Zredukować ilość masy pokarmową włącznie ze świadomą obniżką kaloryczności. Dzisiaj przegrzebki z patelni z dynią Hokkaido.

                                       Elegancka i bogata przystawka na 4 - 6 osób

Składniki:
20 sztuk - przegrzebki lub małże św. Jakuba jak kto woli (do kupienia s klepach Makro)
0,5 małej dyni Hokkaido
1 - 2 ząbki czosnku
1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
1 czubata łyżka świeżo posiekanych listków zielonej pietruszki
2 łyżki masła albo 3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Małże umyć pod bieżącą zimną wodą. Wytrzeć do sucha. 
Na patelni rozgrzać (stopień 3 - 3,5) mieszankę masła z olejem rzepakowym. Dodać obrany i lekko zmiażdżony czosnek oraz paski dyni Hokkaido (patrz zdjęcie powyżej)
 
2.) Kiedy dynia będzie jeszcze lekko al'dente dodać małże i smażyć je po ok. 3 minuty z obu stron. Solić i doprawiać pieprzem dopiero tuż przed zdjęciem z patelni. Na wydaniu suto posypać posiekaną zieloną pietruszką. Kto lubi może skropić sokiem z cytryny.

3.) Podawanie: podawać bardzo gorące prosto z patelni z białym pieczywem

* - przegrzebki - kto nie lubi lub miałby trudności z nabyciem może zastąpić krążkami wyciętymi z piersi kurczaka; wówczas należy odpowiednio dłużej smażyć.

Tadeusz Gwiaździński

wtorek, 5 stycznia 2021

Linguine z zabajone a'la carbonara. Włoska klasyka nieco inaczej.

Panuje moda na unowocześnianie gastro klasyki. Poniżej prezentuję włoski standard podpatrzony w bawarskiej TV. Linguine a'la carbonara (względnie spaghetti) ale inaczej. Coś na żołądki zmęczone świątecznymi obfitościami.

                                Uzupełnienie dania pokrojoną sałatą nie jest obowiązkowe

Składniki:
400 g włoskiego makaronu linguine, lub spaghetti Nr 5
100 g włoskiego guanciale* lub pancetty w plastrach, względnie tłustego boczku, który nie był wędzony
600 ml bulionu z kurczaka
3 żółtka
1 szklanka świeżo startego parmezanu
sól
czarny pieprz prosto z młynka
ew. pokrojona zielona sałata do dekoracji
 
Wykonanie:
1.) Makaron ugotować wg zasad w dobrze posolonym wrzątku. Gotować nieco poniżej czasu wskazanego na opakowaniu. Później makaron "dojdzie" na patelni.
 
2.) Plastry guanciale, pancetty lub boczku pokrojonego w słupki, często mieszając przesmażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni. Zdjąć z patelni pozostawiając tłuszcz, który się wytopił. Guanciale, panacettę lub boczek pod przykryciem trzymać w cieple.
 
3.) Na patelnię wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Po upływie 1 minuty zdjąć z ognia i przestudzić. Odlać 100 ml i trzymać w pogotowiu.
 
4.) Żółtka umieścić w odpowiednim pojemniku i nad parą energicznie ubijać trzepaczką. Cienkim strumieniem stopniowo dolewać bulion, który przeszedł aromatem guanciale, pancetty lub boczku*. Ubijać aż do wyczerpania bulionu. Ma powstać gęsty pienisty sos - zabajone, o zapachu zastosowanej wędliny. Doprawić solą i pieprzem.
 
5.) Odlane wcześniej 100 ml bulionu wlać na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Krótko nieco odparować. Na 2 - 3 minuty wrzucić odcedzony makaron. W tym czasie powinien stać się al dente. Gorący przekłądać porcjami na podgrzane talerze.

6.) Podawanie: jak na zdjęciu makaron na talerzu podlać sosem zabajone. Na wierzchu ułożyć podsmażone guanciale, pancettę lub słupki boczku, posypać świeżo startym parmezanem i natychmiast podawać.

  * - guanciale - podgardle wieprzowe, stosowane do spaghetti a'la carbonara w oryginalnym wydaniu.
 
** - między innymi dlatego zastosowany boczek nie powinien być wędzony.

Tadeusz Gwiaździński

piątek, 1 stycznia 2021

Pigwa zapiekana z mielonym mięsem z indyka. Na Nowy Rok coś nowego!

Na Nowy Rok nowa potrawa. Trzeba go jakoś fajnie rozpocząć. Przepis na 8 solidnych porcji.
 
 Danie jest tak obfite, że z powodzeniem można się obejść bez dodatków typu np. ziemniaki
 
Składniki:
4 owoce pigwy wielkości sporej męskiej pięści
500 - 600 g mielonego mięsa z indyka
200 - 250 g mielonego tłustego boczku, względnie 100 - 150 g zmielonej surowej słoniny*
2 jaja
sok z cytryny
100 g masła
100 ml białego wytrawnego wina względnie bulionu drobiowego
owoc granatu
zielona pietruszka
sól
czarny pieprz prosto z młynka

* - dodanie tłustego składnika jest absolutnie konieczne, inaczej mięso po upieczeniu będzie suche

czwartek, 31 grudnia 2020

Życzena Noworoczne

Szczęśliwego Nowego Roku!
Bez korony i bez innych wirusów. Z całą resztą damy sobie radę.
 
Dwa różne koktajle na bazie szampana. W głębi z lewej: z sokiem z czerwonego grejpfruta; na pierwszym planie z prawej: z syropem z imbiru i Ginem
 
 
Tadeusz Gwiaździński

wtorek, 29 grudnia 2020

"Hapsiki" na cieście francuskim do sylwestrowego szampana

Przygotowując Sylwestra w domu nie zaszkodzi przygotować coś małego na ząbek. Zwłaszcza kiedy witamy gości winem musującym. Niech nie piją na pusty żołądek.

                         Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe ale już nie gorące

Składniki:
1 płat gotowego (mrożonego) ciasta francuskiego (listkowego) o wymiarach ca 350 X 300 mm
2 jaja
4 - 5 łyżek mleka
100 - 150 g gładkiego twarożku o neutralnym smaku
1 szpiczasta łagodna czerwona papryka
100 g gotowanej (względnie konserwowej) szynki
1 czubata łyżka świeżo posiekanej zielonej natki
1 czubata łyżka białego sezamu
2 łyżki świeżo startego parmezanu
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Rozmrożone ciasto rozwałkować nadając mu kształt formy do pieczenia. Dno wspomnianej formy pokryć papierem do pieczenia.
 
2.) Całą powierzchnię posmarować jajem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Nadal na całej powierzchni równomiernie rozsmarować twarożek. Doprawić solą i czarnym pieprzem.
 
3.) Umytą i osuszoną paprykę pokroić w cienką zapałkę i równomiernie posypać tym całą powierzchnię ciasta. Tak samo postąpić z szynką i zieloną pietruszką. Całość zwinąć w możliwie ciasny rulon.
 
4.) Cały otrzymany rulon pokroić na porcje szerokości 2 paców. W odstępach układać cięciem do dołu na dnie formy. Każdy kawałek lekko spłaszczyć dłonią.
 
5.) Wszystkie kawałki posmarować drugim jajem rozbełtanym z mlekiem. 
Posypać białym sezamem i parmezanem.
 
6.) Wstawić na dolną półkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. 
Zapiekać do zrumienienia 20 - 25 minut.

                                       Najlepiej studzić nie zdejmując z blachy

7.) Podawanie: podawać jeszcze ciepłe jak na tytułowym zdjęciu
 
Tadeusz Gwiaździński

piątek, 25 grudnia 2020

Filet z pstrąga z patelni z jarmużem i dynią

W czasie Świąt obowiązuje obfitość jadła. Boczki, schaby, ciężkie ciasta, itp. Nie wszystkie wątroby to wytrzymują. Stąd propozycja czegoś wyraźnie lżejszego.


Składniki: (ilość na 2 porcje)
2 filety z pstrąga bez ości
1 szklanka dyni Hokkaido pokrojonej w drobną kostkę
3 łyżki drobno pokrojonego selera korzennego
3 łyżki drobno pokrojonej marchwi
1 szklanka drobno pokrojonych liści jarmużu
1 ząbek czosnku
1 szklanka intensywnego bulionu warzywnego
2 - 3 łyżki masła
oliwa z oliwek do smażenia
sol
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Dynię, seler i marchew przesmażyć na maśle z dodatkiem łyżki oliwy. Zalać bulionem i na maleńkim ogniu dusić do miękkości. Lekko zmiksować blenderem.
 
2.) Oddzielone od łodyg i drobno pokrojone liście jarmużu zdecydowanie krótko podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku. Solić dopiero pod sam koniec.
 
3.) Na osobnej i nie za gorącej patelni usmażyć filety pstrąga. 2,5 - 3 minuty po stronie skory. 1 minutę po przewróceniu.
 
4.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu. Przed przełożeniem na talerz z pstrąga ściągnąć skórę i dopiero wtedy posolić i doprawić pieprzem.
 
Tadeusz Gwiaździński

czwartek, 24 grudnia 2020

Życzenia Świąteczne

Wszystkim sympatykom tego bloga życzę Spokojnych i Wesołych Świąt a przede wszystkim zdrowia bo tego nigdy nie za dużo. Szczególnie w dzisiejszych dniach.

                       I takiego prawdziwego domowego ciepła jakie kiedyś dawały piece kaflowe
 
Tadeusz Gwiaździński
 

 

Rydze zatopione w maśle

Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....