wtorek, 10 sierpnia 2021

Esencjonalna baza smakowa do zup i sosów na bazie świeżych warzyw

Do zup lub sosów zamiast ciężko niezdrowych kostek rosołowych dobrze jest zastosować taki idealny wywar.
Przyrządzone na niżej opisanym wywarze nabierają dostarczają zupełnie innego wrażenia smakowego!
 
Składniki:
seler korzenny
w sezonie, nieco zielonych listków selera korzennego (nie mylić z naciowym!)
marchew (niekoniecznie, jeżeli wywar ma być wytrawny!)
1 średnia cebula
1 mała bulwa fenkuła (kopru włoskiego)

Większa ilość bulwy kopru włoskiego wniesie lekki aromat anyżku
 
nieco kwiatu gałki muszkatołowej

Kto nie ma kwiatu gałki może zastosować świeżo startą samą gałkę. Na zdjęciu z lewej
 
Wykonanie: 1.) Powyższych składników w niewielkiej ilości wody ugotować esencjonalny wywar. Nie solić! Pod koniec gotowania doprawić kwiatem gałki muszkatołowej. Przecedzić. Nadmiar można zamrozić w postaci kostek lodowych i przechowywać w zamrażalniku lodówki. Ugotowane warzywa można z powodzeniem zastosować do sałatki jarzynowej!

2.) Zastosowanie: wywar jest niezastąpiony do podnoszenia wartości smakowych rosołów gotowanych na wołowinie, zup jarskich, a także do rozprowadzania tęgich sosów.

Zawsze gotuję większą ilość wywaru. Po ostudzeniu wlewam płyn do kostkarki i zamrażam. Na wypadek potrzeby wystarczy zastosować gotową przyprawę.

Tadeusz Gwiaździński


Filary Smaku

niedziela, 8 sierpnia 2021

Jajecznica smażona na boczku pokrojonym w spaghetti (w wąskie podłużne paski)

Uwaga panowie. Coś czym na urlopie możecie zaskoczyć rodzinkę (partnerkę). Mam na myśli niedzielne śniadanie. Efekt odmienny od rutynowego polega na zastosowaniu cienkich pasków boczku, przypominających spaghetti.

Danie z wyglądu bardzo bogate. Ważne aby nie za mocno wysmażone

Jeszcze lepszy efekt jeżeli na wydaniu posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem
Składniki:
4 jaja klasy "M" - (56 - 60 g)
100 g chudego boczku w plastrach (gotowanego lub pieczonego*)
2 łyżki świeżo posiekanego drobnego szczypiorku
sól (ostrożnie jeśli boczek sam w sobie był słony
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Plastry boczku zwinąć wzdłuż w ciasne ruloniki. Tak jak się robi z ciastem na makaron pokroić poprzecznie co 1,5 - 2 mm. Wrzucić na lekko rozgrzaną teflonową patelnię bez tłuszczu.
 
Smażyć bardzo powoli. W każdym razie nie rumienić


Gdy tłuszcz dobrze się wytopi wlać roztrzepane widelcem jaja

2.) Często mieszać drewnianą łyżką. 

3.) Podawanie: podawać natychmiast

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku
 

Rydze zatopione w maśle

Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....