Do zup lub sosów zamiast ciężko niezdrowych kostek rosołowych dobrze jest zastosować
taki idealny wywar.
Przyrządzone na niżej opisanym wywarze nabierają dostarczają zupełnie innego
wrażenia smakowego!
Składniki:
seler korzenny
w sezonie, nieco zielonych listków selera korzennego (nie mylić z naciowym!)
marchew (niekoniecznie, jeżeli wywar ma być wytrawny!)
1 średnia cebula
1 mała bulwa fenkuła (kopru włoskiego)
nieco kwiatu gałki muszkatołowej
Kto nie ma kwiatu gałki może zastosować świeżo startą samą gałkę. Na zdjęciu z lewej |
Wykonanie: 1.)
Powyższych składników w niewielkiej ilości wody ugotować esencjonalny wywar. Nie
solić! Pod koniec gotowania doprawić kwiatem gałki muszkatołowej. Przecedzić. Nadmiar można zamrozić w postaci kostek lodowych i przechowywać w
zamrażalniku lodówki. Ugotowane warzywa można z powodzeniem zastosować do
sałatki jarzynowej!
2.) Zastosowanie: wywar jest niezastąpiony do podnoszenia wartości smakowych rosołów gotowanych na wołowinie, zup jarskich, a także do rozprowadzania tęgich sosów.
Zawsze gotuję większą ilość wywaru. Po ostudzeniu wlewam płyn do kostkarki i zamrażam. Na wypadek potrzeby wystarczy zastosować gotową przyprawę.
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.