wtorek, 10 sierpnia 2021

Esencjonalna baza smakowa do zup i sosów na bazie świeżych warzyw

Do zup lub sosów zamiast ciężko niezdrowych kostek rosołowych dobrze jest zastosować taki idealny wywar.
Przyrządzone na niżej opisanym wywarze nabierają dostarczają zupełnie innego wrażenia smakowego!
 
Składniki:
seler korzenny
w sezonie, nieco zielonych listków selera korzennego (nie mylić z naciowym!)
marchew (niekoniecznie, jeżeli wywar ma być wytrawny!)
1 średnia cebula
1 mała bulwa fenkuła (kopru włoskiego)

Większa ilość bulwy kopru włoskiego wniesie lekki aromat anyżku
 
nieco kwiatu gałki muszkatołowej

Kto nie ma kwiatu gałki może zastosować świeżo startą samą gałkę. Na zdjęciu z lewej
 
Wykonanie: 1.) Powyższych składników w niewielkiej ilości wody ugotować esencjonalny wywar. Nie solić! Pod koniec gotowania doprawić kwiatem gałki muszkatołowej. Przecedzić. Nadmiar można zamrozić w postaci kostek lodowych i przechowywać w zamrażalniku lodówki. Ugotowane warzywa można z powodzeniem zastosować do sałatki jarzynowej!

2.) Zastosowanie: wywar jest niezastąpiony do podnoszenia wartości smakowych rosołów gotowanych na wołowinie, zup jarskich, a także do rozprowadzania tęgich sosów.

Zawsze gotuję większą ilość wywaru. Po ostudzeniu wlewam płyn do kostkarki i zamrażam. Na wypadek potrzeby wystarczy zastosować gotową przyprawę.

Tadeusz Gwiaździński


Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...