niedziela, 8 sierpnia 2021

Jajecznica smażona na boczku pokrojonym w spaghetti (w wąskie podłużne paski)

Uwaga panowie. Coś czym na urlopie możecie zaskoczyć rodzinkę (partnerkę). Mam na myśli niedzielne śniadanie. Efekt odmienny od rutynowego polega na zastosowaniu cienkich pasków boczku, przypominających spaghetti.

Danie z wyglądu bardzo bogate. Ważne aby nie za mocno wysmażone

Jeszcze lepszy efekt jeżeli na wydaniu posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem
Składniki:
4 jaja klasy "M" - (56 - 60 g)
100 g chudego boczku w plastrach (gotowanego lub pieczonego*)
2 łyżki świeżo posiekanego drobnego szczypiorku
sól (ostrożnie jeśli boczek sam w sobie był słony
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Plastry boczku zwinąć wzdłuż w ciasne ruloniki. Tak jak się robi z ciastem na makaron pokroić poprzecznie co 1,5 - 2 mm. Wrzucić na lekko rozgrzaną teflonową patelnię bez tłuszczu.
 
Smażyć bardzo powoli. W każdym razie nie rumienić


Gdy tłuszcz dobrze się wytopi wlać roztrzepane widelcem jaja

2.) Często mieszać drewnianą łyżką. 

3.) Podawanie: podawać natychmiast

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...