Uwaga panowie. Coś czym na urlopie możecie zaskoczyć rodzinkę (partnerkę). Mam na myśli niedzielne śniadanie. Efekt odmienny od rutynowego polega na zastosowaniu cienkich pasków boczku, przypominających spaghetti.
Jeszcze lepszy efekt jeżeli na wydaniu posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem |
4 jaja klasy "M" - (56 - 60 g)
100 g chudego boczku w plastrach (gotowanego lub pieczonego*)
2 łyżki świeżo posiekanego drobnego szczypiorku
sól (ostrożnie jeśli boczek sam w sobie był słony
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Plastry boczku zwinąć wzdłuż w ciasne ruloniki. Tak jak się robi z ciastem na makaron pokroić poprzecznie co 1,5 - 2 mm. Wrzucić na lekko rozgrzaną teflonową patelnię bez tłuszczu.
Gdy tłuszcz dobrze się wytopi wlać roztrzepane widelcem jaja |
2.) Często mieszać drewnianą łyżką.
3.) Podawanie: podawać natychmiast
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.