poniedziałek, 2 października 2017

Czerwona fasola z pikantną kiełbasą jako błyskawiczna przekąska

Fasola z mieloną pikantną kiełbasą (przekąska na 8 małych porcji) 
Podaje się do lampki wina na wstępie posiłku złożonego z kilku dań.
Włosi mają cudowny dar do magicznego łączenia najprostszych składników, z których niemal na poczekaniu potrafią wyczarować coś fajnego. I tu powstaje pytanie. Dlaczego takie małe kulinarne improwizacje w polskim wykonaniu nie cieszą się we własnej ojczyźnie taki poważaniem jak to samo we Włoszech? Może dlatego, że wybór i dobór produktów jest zupełnie inny? A może tu działa stare powiedzenie, że cudze chwalicie a swego nie znacie?

Z prawie niczego coś małego acz fajnego.
Składniki: 
2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli 
150 g pikantnej kiełbasy z papryką 
2 cebulki szalotka 
czarny pieprz prosto z młynka 
oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie:  
kiełbasę obrać ze skóry, pokroić i przepuścić przez maszynkę do mięsa stosując sitko o drobnych oczkach - jak na pasztet. 
Szalotki obrać z łupiny i pokroić w drobną kostkę. Kroić - a nie siekać.  
Dodać zmieloną kiełbasę, dobrze wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i krótko przesmażyć.

Podawanie:  
jeszcze ciepłą fasolę podać na stół na półmisku i okrasić gorącą kiełbasą z cebulką.

Tadeusz Gwiaździński

4 komentarze:

  1. W sumie za fasolą zbytnio nie przepadam, ale lubię poznawać nowe połączenia smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo dalekie podobieństwo do "naszej" fasolki po bretońsku. Jedno mogę powiedzieć. Próbowałem i da się zjeść. Wprawdzie nie rzuca na kolana ale w sumie byłem zadowolony.

      Usuń
  2. Jakoś do fasoli nie jestem przekonana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz zastąpić soczewicą albo nawet drobniej pokrojoną fasolką szparagową. Na fasoli świat się nie kończy :-)
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...