poniedziałek, 2 października 2017

Czerwona fasola z pikantną kiełbasą jako błyskawiczna przekąska

Fasola z mieloną pikantną kiełbasą (przekąska na 8 małych porcji) 
Podaje się do lampki wina na wstępie posiłku złożonego z kilku dań.
Włosi mają cudowny dar do magicznego łączenia najprostszych składników, z których niemal na poczekaniu potrafią wyczarować coś fajnego. I tu powstaje pytanie. Dlaczego takie małe kulinarne improwizacje w polskim wykonaniu nie cieszą się we własnej ojczyźnie taki poważaniem jak to samo we Włoszech? Może dlatego, że wybór i dobór produktów jest zupełnie inny? A może tu działa stare powiedzenie, że cudze chwalicie a swego nie znacie?

Z prawie niczego coś małego acz fajnego.
Składniki: 
2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli 
150 g pikantnej kiełbasy z papryką 
2 cebulki szalotka 
czarny pieprz prosto z młynka 
oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie:  
kiełbasę obrać ze skóry, pokroić i przepuścić przez maszynkę do mięsa stosując sitko o drobnych oczkach - jak na pasztet. 
Szalotki obrać z łupiny i pokroić w drobną kostkę. Kroić - a nie siekać.  
Dodać zmieloną kiełbasę, dobrze wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i krótko przesmażyć.

Podawanie:  
jeszcze ciepłą fasolę podać na stół na półmisku i okrasić gorącą kiełbasą z cebulką.

Tadeusz Gwiaździński

4 komentarze:

  1. W sumie za fasolą zbytnio nie przepadam, ale lubię poznawać nowe połączenia smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo dalekie podobieństwo do "naszej" fasolki po bretońsku. Jedno mogę powiedzieć. Próbowałem i da się zjeść. Wprawdzie nie rzuca na kolana ale w sumie byłem zadowolony.

      Usuń
  2. Jakoś do fasoli nie jestem przekonana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz zastąpić soczewicą albo nawet drobniej pokrojoną fasolką szparagową. Na fasoli świat się nie kończy :-)
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...