wtorek, 29 października 2019

Bombowe surówki z rucolą!

Zbliża się Święto Zmarłych. W ślad za tym wędrówki obywateli po miejscach pamięci o swoich najbliższych. Przy okazji dzień odwiedzin w rodzinie. Dzień odnawiania kontaktów często od lat zaniedbanych. Warto więc postawić na stole coś nowego i jednocześnie ciekawego.

Odlotowa surówka z rucolą i gruszką.
Łagodna surówka z rucolą i melonem.
Składniki: (na jedna sałatkę w przeliczeniu na 4 porcje)
2 czubate szklanki umytych i osuszonych listków rucoli
1 szklanka pokrojonej w grubą kostkę słodkiej gruszki*, względnie melona pokrojonego w słomkę
1 strączek młodej świeżej cykorii (poznaje się po żółtych obrzeżach liści)

Sos (zaprawa do sałatki) vinegrette:
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki białego octu balsamico
1 łyżka miodu gryczanego (najlepiej z pasieki Ustrońskie Miody - rewelacja smakowa)
1 łyżeczka musztardy w proszku (Colman's Mustard)
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Z podanych składników wykonać sos - zaprawę

2.) Świeżo pokrojoną gruszkę, względnie melona wymieszać z osuszonymi listkami rucoli.

3.) Zalać zaprawą i wymieszać.

3.) Surówkę z melonem dodatkowo udekorować dookoła listkami cykorii.

Podawanie:
podawać natychmiast jako uzupełnienie do bufetów z wędlinami i rybami na zimno.

* - gruszka - najlepiej wybrać dobrze miękką i dojrzałą; przed krojeniem oczywiście obrać ze skóry

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...