poniedziałek, 28 października 2019

Żabnica na jarzynach z prawdziwkami na Tadeusza.

Z okazji imienin Tadeusza.
Żabnica, albo diabeł morski, albo lotte, albo coda di rospo - jak kto woli.
Smażony filet z takiej rybki podany na jarzynach i okraszony prawdziwkami z nektaryną na dodatek.

Trudno o coś bardziej zdrowego na talerzu!
Składniki:
filet z żabnicy* 300 - 400 g - oczyszczony ze skóry i z błon
2 - 3 łyżki mączki kartoflanej
300 g warzyw - marchew, seler, pietruszka
200 g dzikich brokułów
0,25 szklanki warzywnego bulionu
100 - 150 g świeżych prawdziwków, kto nie posiada może potrawę zrobić bez
1 - 2 nektaryny
oliwa do smażenia
2 łyżki masła
zielona pietruszka świeżo posiekana
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Oczyszczone warzywa pokroić w grubą kostkę i krótko podsmażyć na oliwie z oliwek. Posolić, podlać bulionem, przykryć i na maleńkim ogniu dusić do miękkości. Na 2 minuty przed końcem dodać przebrane dzikie brokuły.

2.) Filety rybne pokroić poprzecznie na plastry o grubości 2 - 2,5 cm
Posolić i oprószyć mączką kartoflaną. Krótko smażyć obustronnie na średnim ogniu w 1 łyżce oliwy. Na koniec dla zapachu dodać 1 łyżkę masła.

3.) Z dodatkiem 1 łyżki oliwy i 1 łyżki masła osobno bardzo krótko przesmażyć pokrojone prawdziwki i podzielone na cząstki nektaryny bez pestek. Na koniec posolić.

4.) Podawać jak na zdjęciu, na wydaniu posypane siekaną zielona pietruszką

* - żabnica - ryba morska; białe spoiste mięso o doskonałym delikatnym smaku; absolutnie pozbawione ości; przy zakupie trzeba położyć na tacę nieco grubszy banknot ale ręczę, że warto!

Żabnica z częściowo ściągniętą skórą na lodzie w sklepie rybnym. Trzeba tylko wyciąć kręgosłup i odciąć błony pokrywające mięso.
Filety żabnicy gotowe do dalszej obróbki.
Tadeusz Gwiaździński

5 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego, Szanowny Solenizancie!Zdrowia, miłości, spokoju, satysfakcji z rozwijania pasji kulinarnej i odkrywania nowych smaków. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :-) Gdzieś tak w połowie listopada mam krótko być w Warszawie.
    Co byś powiedziała na jedną wspólną dobrą kawę?

    OdpowiedzUsuń
  3. O, bardzo chętnie. Będzie mi bardzo miło spotkać się z Tobą w realu.:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podaj proszę jakiś namiar na siebie. To nie będzie opublikowane!
    Tej treści nie zobaczy nikt poza mną.
    Odpowiem SMS-em podając swój numer.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam namiary. Dziękuję :-) Teraz czekam na potwierdzenie terminu wyjazdu.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

kulinarne perfidie 003. (21.05.16.) Duży włoski mlecz na gorąco z fasolą i kurczakiem

Wiosna w pełni więc nasze organizmy domagają się nowalijek a głównie białka roślinnego. W sumie czegoś co nie będzie godzinami leżeć na żo...