wtorek, 24 grudnia 2019

Łatwy jogurtowy torcik bez mąki. Tortownica Ø 24 cm.

Na wstępie oczywiście osobom wiernie odwiedzającym tego  bloga - życzenia wszystkiego najlepszego. Głównie zdrowia i szczęścia!
Na świątecznym stole z zasady niczego nie brakuje. Ale gdyby się zdarzyło, że pojawią się niespodziewani goście można naprędce upiec taki uniwersalny torcik bez mąki.

Wyglądem i smakiem do złudzenia przypomina lekki puszysty sernik. Przepis autentycznie warto wypróbować. Podczas pieczenia powierzchnia nieco popęka bo w środku jest dużo wilgoci, która musi jakoś wydostać się na zewnątrz. W sumie nie należy się tym przejmować bo to nie ma najmniejszego wpływu na doskonałość smaku.
Składniki:
600 g gęstego tłustego jogurtu (najlepiej greckiego)
1 łyżka kaszy manny
6 - 7 jaj klasy "M"
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (7 g) - nie mylić z cukrem wanilinowym
 szczypta soli
1 opakowanie budyniu waniliowego, względnie śmietankowego (45 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka skórki świeżo otartej z cytryny 
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
kto lubi może całość uzupełnić brzoskwiniami z komputu pokrojonymi w kostkę (nie obowiązkowo)
1 - 2 łyżki cukru pudru do posypania na wydaniu

Wykonanie:
1.) Nastawić piekarnik aby się rozgrzewał do temperatury 170 stopni C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

2.) Żółtka ubić z solą, połową cukru i cukrem waniliowym na jednolitą gładką masę. Białka ubić na kremowo z pozostałym cukrem. Białek nie ubijać na sztywno!

3.) Proszek do pieczenia dokładnie wymieszać z kaszą manną i proszkiem budyniowym.

4.) Do jogurtu dodać skórkę i sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Wtedy dodać żółtka ubite z cukrem i proszek do pieczenia z kaszą manną. Po wymieszaniu delikatnie wymieszać z pianą ubitą na kremowo.

5.) Deser można wzbogacić dodając do gotowej masy kilka połówek brzoskwiń osączonych z kompotu, pokrojonych w kostkę wielkości grochu.
Wówczas zaleca się zastosowanie formy o średnicy 26 cm.
Osobom początkującym w kuchni radzę aby piec deser bez tego dodatku.

6.) Gotową masę umieścić w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię i wstawić na dolną półkę do odpowiednio rozgrzanego piekarnika na 30 - 35 minut.
Studzić w formie!
 
Kroić i podawać dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Udanego wypieku i Wesołych Świąt życzy:

Tadeusz Gwiaździński

4 komentarze:

  1. Radosnych, smacznych Świąt!
    Z uściskami świątecznymi życzy Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i życzę wzajemnie wszystkiego najlepszego!

      Usuń
  2. Tadziu - zdrowych i wesołych Swiąt a w Nowym Roku- tego samego i koniecznie w dużej ilości!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i też wzajemnie życzę samego najlepszego.
      Proszę podaj mi tutaj Twój adres E-mail. Mam dla Ciebie mały upominek. Bez obaw. Twoja odpowiedź nie zostanie opublikowana.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

kulinarne perfidie 003. (21.05.16.) Duży włoski mlecz na gorąco z fasolą i kurczakiem

Wiosna w pełni więc nasze organizmy domagają się nowalijek a głównie białka roślinnego. W sumie czegoś co nie będzie godzinami leżeć na żo...