niedziela, 29 grudnia 2019

Nowość. Sałatka z topinamburem idealnie smakowo pasujaca do zakąskowych śledzi!

Najnowszy kulinarny mariaż: kawałki śledzia podawane z sałatką z topinamburem.*
Za chwilę Sylwester więc warto podać na stół coś absolutnie nowego, czego jeszcze na tym blogu nie było. Sałatką miałem okazję się zachwycać na przedświątecznym przyjęciu u znajomych.

Te dwa składniki - śledź i topinambur - niewiarygodnie uzupełniają się smakowo. Od zaraz na stałe wchodzą do rodzinnego jadłospisu.
Składniki:
2 szklanki ugotowanego topinambura, pokrojonego w niezbyt drobną kostkę
0,5 szklanki ugotowanego selera korzennego, pokrojonego jw.
0,5 małej czerwonej cebuli
1 - 2 jaja ugotowane na twardo
kawałek białej części pora, długości ok. 4 - 5 cm
1 spora łyżka drobno posiekanego szczypiorku
1 łyżka musztardy + 0,5 szklanki gęstego, neutralnego i tłustego  jogurtu
(lub 0,5 szklanki gotowego majonezu)
szczypta cukru
sól
czarny pieprz, świeżo i niezbyt drobno zmielony

Wykonanie:
1.) Topinambur i seler bez obierania z łupiny umyć i ugotować al'dente w posolonym wrzątku.
Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę wielkości drobnej fasoli. W tym samym wrzątku przez 3 - 4 minuty parzyć pora, tzn. trzymać w płynie na granicy zagotowania się.
Jw. ostudzić. Odcisnąć z nadmiaru wody pokroić tak samo.

2.) Ugotowane i ostudzone jaja obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę bardzo ostrym nożem pokroić w drobną kostkę.
UWAGA! Drobno kroić a nie siekać! To jest ogromna różnica bowiem podczas siekania z cebuli wydzieli się nadmiar olejków eterycznych co zepsuje cały smak sałatki!

Równie drobno pokroić umyty i osuszony szczypiorek.

3.) Jogurt wymieszać z musztardą (lub zastosować gotowy majonez)

4.) Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Dodać przyprawy i wymieszać. Umieścić w głębokiej salaterce, pokryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

5.) Podawać jako uzupełnienie do śledzi z cebulą w oliwie.

* - topinambur = słonecznik bulwiasty; patrz
https://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82onecznik_bulwiasty

Bez wątpienia do kupienia w większych sklepach spożywczych.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

kulinarne perfidie 003. (21.05.16.) Duży włoski mlecz na gorąco z fasolą i kurczakiem

Wiosna w pełni więc nasze organizmy domagają się nowalijek a głównie białka roślinnego. W sumie czegoś co nie będzie godzinami leżeć na żo...