Wprawdzie Boże Narodzenie już jutro ale dla chcącego nic trudnego. Zwłaszcza, że ciasto drożdżowe wymaga ciepła a teraz w kuchni na okrągło żar bucha z piekarnika i kuchennej płyty.
Ciasto
drożdżowe – składniki:
250 g mąki pszennej (najlepiej typu 500) + szklana
tej samej mąki w rezerwie
płaska łyżeczka soli
1 – (wg uznania 1,5) łyżki cukru
pół szklanki mleka
15 g drożdży (tj. mniej niż pół kostki 42 g)
2 żółtka
Wykonanie ciasta: patrz instrukcja robienia ciasta drożdżowego z niedzieli 22 grudnia.
UWAGA! Do rozpuszczania drożdży brać mniej niż
połowę przewidzianej ilości mleka!
PS. To samo ciasto, przy podwojonej ilości cukru)
doskonale nadaje się do wykonania makowca!)
Nadzienie
– składniki:
500 g
kapusty kiszonej
2/3 szklanki bulionu warzywnego
1 spora garść suszonych prawdziwków
1 mała cebula
1 łyżka oliwy rzepakowej
2 jaja ugotowane na twardo.
1 łyżeczka kminku
sól
pieprz prosto z młynka
świeżo
starta gałka muszkatołowa
w wersji sylwestrowej dodatkowo:
4 – 5 łyżek drobno pokrojonego, chudego pieczonego boczku, lub gotowanej szynki
UWAGA! Mięso w zasadzie może być dowolne, byle nie było WĘDZONE!
4 – 5 łyżek drobno pokrojonego, chudego pieczonego boczku, lub gotowanej szynki
UWAGA! Mięso w zasadzie może być dowolne, byle nie było WĘDZONE!
Wykonanie nadzienia:
1.) Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie. Kapustę
posiekać i z kminkiem ugotować do miękkości, w małej ilości bulionu warzywnego. Namoczone wcześniej grzyby ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Odcedzić i dobrze odcisnąć. Drobno pokroić.
2.) Równie drobno pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce oliwy rzepakowej. Dodać grzyby, i często mieszając podsmażyć na średnim ogniu.
2.) Równie drobno pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce oliwy rzepakowej. Dodać grzyby, i często mieszając podsmażyć na średnim ogniu.
3.) Dobrze osączoną i odciśniętą kapustę posiekać z jajami ugotowanymi na twardo! Wymieszać z grzybami podsmażonymi z cebulą i doprawić wg indywidualnego smaku!
Tu radzę dać nieco więcej pieprzu, bo potrawę
zasadniczo podaje się po śledziu. Słabo doprawiona może smakować mdło!
UWAGA! Bulionu spod kapusty oraz wody, w której były
moczone i ugotowane grzyby, z powodzeniem można użyć do barszczu wigilijnego!
Dalsze czynności:
4.) Ciasto podzielić na połowy. Rozwałkować i pokryć nadzieniem.
4.) Ciasto podzielić na połowy. Rozwałkować i pokryć nadzieniem.
5.) Zwinąć
w ciasne rolady. Odłożyć na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia.
Przykryć
czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do dalszego wyrośnięcia na dobre
pół godziny. W fachowym żargonie nazywa się to „garowaniem” (nie mylić z
odsiadką w więzieniu).
6.) Przed
wstawieniem do pieca (w tym przypadku ze względu na nadzienie) rozgrzanego do
180°C, gęsto ponakłuwać widelcem i posmarować jajem rozbełtanym z łyżką wody!
7.) Wstawić do rozgrzanego piekarnika na dolną półkę na ok. 45 minut. Grzeje góra + dół.
Gdyby ciasto zaczęło się nadmiernie rumienić, przykryć przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia.
UWAGA! Nie należy przestawiać funkcji pieczenia na sam dół, bowiem grozi to zbyt mocnym przypieczeniem od dołu.
Kulebiaki prosto z pieca!
Gdyby ciasto zaczęło się nadmiernie rumienić, przykryć przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia.
UWAGA! Nie należy przestawiać funkcji pieczenia na sam dół, bowiem grozi to zbyt mocnym przypieczeniem od dołu.
Kulebiaki prosto z pieca!
Najlepiej
smakują na ciepło. Ze względu na wigilijny rozgardiasz w kuchni, przed podaniem
podgrzewam pokrojone porcje w kuchni mikrofalowej!
PS. Idealne także do sylwestrowego barszczu.
Z najlepszymi życzeniami świątecznymi
Tadeusz Gwiaździński
O to, to, właśnie takiego przepisu potrzebuję. Robię w tym roku kulebiaki zamiast kapusty z fasolą i grzybami. Życzę całej Rodzinie udanych Świąt, pomyślności i zdrowia na Nowy Rok.
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie życzę wszystkiego najlepszego!
Usuń