piątek, 27 grudnia 2019

Kacze udko duszone z jabłkami.

Kacze udko duszone z jabłkami.

Doświadczenie uczy, że danie najlepiej jest podać na stół prosto z patelnią. Z pewnością znajdą się osoby, które zechcą sobie odciąć tylko kawałek tłumacząc, że całe udko to za dużo.
Składniki:
po jednym kaczym udku na osobę
kilka kwaśnych jabłek
1 – 2 gałązki świeżego rozmarynu
kilka plastrów pomarańczy
skórka z pomarańczy
kto ma, może dać też świeżego tymianku
białe wino do podlania
sól
czarny pieprz prosto z młynka
tłuszcz do smażenia

pół czerwonej papryki, obranej ze skórki
marynowany imbir w plastrach
(kto nie lubi może imbir zastąpić np. cienkimi plastrami gotowanego selera zamarynowanymi
w occie)
ocet morelowy lub śliwkowy

Wykonanie:
1.) Na minimum 1 godzinę przed przyrządzaniem udka wyjąć z lodówki.
Po upływie tego czasu doprawić solą i pieprzem. Krótko przesmażyć na ostrym ogniu.

2.) Dodać rozmaryn i jabłka ze skórką pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na ósemki oraz plastry i skórkę z pomarańczy. Podlać białym winem i pod przykryciem dusić do miękkości.

Do tego celu najlepiej nadaje się płaski i nie za duży rondel.
3.) Paprykę obrać ze skórki i pokroić w niteczkę. Równie drobno pokroić plastry imbiru. Wymieszać i doprawić łyżeczka octu. Podawać w osobnej małej salaterce jako towarzyszącą sałatkę.

O marynowany imbir najlepiej jest pytać w sklepach z azjatycką żywnością.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...