piątek, 15 maja 2020

Przegrzebki z patelni ze szparagami.

Mój upominek dla dzisiejszej solenizantki Zofii!

Danie nie znosi odgrzewania a więc podaje się je prosto z patelni.
Składniki:
oczyszczone małże św. Jakuba (przegrzebki) po 2 - 3 sztuki na osobę
kilka sztuk samych czubków ze świeżo ugotowanych al'dente białych szparagów
1 szklanka oczyszczonych i przebranych tzw. morskich szparagów
1 łyżka sklarowanego masła
sól
czarny pieprz świeżo mielony

Wykonanie:
1.) Smażyć na niezbyt ostrym ogniu. Jak na zdjęciu poniżej.

Małże często mieszając smażyć przez max. 2,5 - 3 minuty. Niezwłocznie dodać oba rodzaje szparagów i dalej smażyć 1 - 1,5 minuty.
2.) Podawać prosto z patelni. Doprawiać solą i pieprzem w ostatniej chwili tuż przed wydaniem na talerze.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...