wtorek, 12 maja 2020

Najłatwiejsza przekąska - "czekadełko" - przekąska z wędzonego pstrąga.

Jeśli nie masz czasu a dysponujesz filetem z wędzonego pstrąga?
Tą przekąskę robi się "lewą" ręką.

Przeznaczenie decyduje o wielkości porcji. 1 - 2 łyżki jako "czekadełko". Jak na zdjęciu - przekąska.
Składniki:
1 filet z lekko wędzonego pstrąga, bez skóry i bez ości
2 łyżki majonezu (najlepiej własnej roboty)
0,5 małej cebulki szalotki
2 łyżki pokrojonego grubego szczypioru
1,5 szklanki listków rucoli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 czubata łyżka rzeżuchy ogrodowej
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Czysty filet bez skóry i obrany z ości rozdrobnić i posiekać na jednolitą masę. Wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem w ilości wg własnego uznania.

2.) Osobno wymieszać rucolę z pokrojonym szczypiorem z młodej cebulki i rzeżuchą ogrodową i oliwą. Doprawić wg uznania.

3.) Podawać jak na zdjęciu na podłożu z rucoli i obficie posypane szczypiorem z rzeżuchą.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Jaja faszerowane pieczarkami

Rok temu były tu jaja faszerowane we własnych skorupkach. Dziś wersja technicznie łatwiejsza bo wystarczy obrać po ugotowaniu. Nie wymaga tr...