piątek, 22 maja 2020

Szparagi zawijane w liście włoskiej kapusty.

Coś dla amatorów bezmięsnej kuchni. Szparagi zawijane w liście włoskiej kapusty.

Na zdjęciu danie podane tylko z roszponką.
Składniki: (na 4 porcje)
4 białe szparagi
4 zielone szparagi
8 cienkich plastrów sera Cammembert o długości ok. 7 cm
4 duże zblanszowane (po ok. 5 minut) liście włoskiej kapusty
2 jaja
bułka tarta do opanierowania
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
sklarowane masło do smażenia

Wykonanie:
1.) Obrane szparagi zaczynając ok. 2 cm poniżej główki bardzo głęboko naciąć wzdłuż aż do końca. W powstałą szczelin włożyć plaster sera. Na liściu kapusty układać po 1 białym i 1 zielonym nadzianym szparagu. Posolić i doprawić pieprzem. Szczenie zawinąć w liść kapusty.

Przed zawijaniem ściąć na płasko środkowy trzon. Inaczej trudno będzie uformować roladę.
2.) Tak przygotowane posolić z zewnątrz. Opanierować najpierw w roztrzepanym jaju i kolejno w tartej bułce.

Smażyć z wyczuciem na średnim ogniu od czasu do czasu przewracając na druga stronę.
3.) Podawać prosto z patelni. Najlepiej z młodymi ziemniaczkami z wody.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małże św. Jakuba (inaczej - przegrzebki) z selerowym puree.

Danie wprawdzie nieco egzotyczne ale z selerowym puree to tak jakby na swojską nutę. Kto nie przepada za owocami morza może małże zastąpić p...