piątek, 1 maja 2020

Morska ryba z puree z selera.

Samo zdrowie. Morska ryba z selerem i papryką.

Danie może mało wykwintne ale ręczę, że poprawnie wykonane jest godne najlepszych stołów.
Składniki:
1 filet z morskiej ryby - najlepiej labrakas (inaczej wilczy okoń morski lub po włosku branzino)
200 g selera korzennego
1 średniej wielkości ziemniak
0,5 szklanki mleka
2 + 2 łyżki masła
1 czerwona papryka średniej wielkości
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
szczypta gałki muszkatołowej
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
olej rzepakowy do smażenia ryby

Wykonanie:
1.) Obrany seler pokroić w grubą kostkę i razem z obranym ziemniakiem ugotować w posolonej wodzie. Dokładnie odcedzić.
Dalej w tym samym rondlu - wlać mleko, dodać 2 łyżki masła i nieco gałki muszkatołowej. Całość rozetrzeć na jednolitą masę. Gdyby okazała się zbyt gęsta uzupełnić małą ilością mleka.

2.) Paprykę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i rozprowadzić łyżeczkę przecieru pomidorowego. Dodać pokrojoną paprykę, cukier i często mieszając dusić przez ok. 5 minut. Kto lubi może doprawić solą i czarnym pieprzem.

3.) Filet ryby podzielić na porcje. Posolić. Kłaść na rozgrzaną patelnię skorą do dołu i powoli smażyć (stopień 3 - max. 4) Po upływie ok. 4 minut przewrócić na drugą stronę. Po 1 minucie ściągnąć skórę chwytając palcami za jeden z narożników. Powinna oddzielić się bez najmniejszych problemów.
Posolić i smażyć dalszą 1 minutę.

4.) Natychmiast zdjąć z patelni i podawać jak na zdjęciu.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...