wtorek, 5 maja 2020

Czekadełko z kozim cammembert i truskawką.

Gdy w kuchni "pożar" bo idą goście a planowana przystawka się nie udała. Zrób coś niezwykle prostego: kozi ser Camembert doprawiany szlachetnym octem albo jakimś fantazyjnym vinegrette.
Poniżej maleńka przekąska z koziego sera Sainte Maure (albo innego, owczego lub jeszcze innego) 
Przepis na 4 osoby.


Składniki:
4 plastry sera Sainte Maure, grubości 3 – 4 mm, albo neutralnego białego owczego twarożku, itp.
1 łyżka octu na miodzie z kwiatów pomarańczy

O ten i inne szokujące smakiem octy szlachetne pytaj w firmie: www.doktorenhof.de
1 łyżka zielonych listków świeżego majeranku
1 słodka, duża i jędrna truskawka

Wykonanie:
1.) Plasterek sera umieścić centralnie małym talerzyku. Każdy doprawić kilkoma kroplami wspomnianego octu. Udekorować listkami majeranku i cienko ukrojonym plastrem truskawki.

Albo:
2.)
Na kawałku razowego chleba rozsmarować owczy twarożek, położyć plasterek truskawki i gotowe!
3.) Jako wspaniały aromatyzujący akcent smakowy równie dobrze nadaje się szafranowy ocet tej samej firmy. Warto zamówić katalog oszałamiającego wyboru produktów.


Odwagi! Nie trzeba wydawać majątku aby znacznie wzbogacić smaki własnej kuchni. Szczególnie

aromatyczne octy potrafią szokująco działać na podniebienia.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...