piątek, 26 czerwca 2020

Knedle z serowego ciasta nadziewane morelami.

Można podawać jako deser albo nawet w roli głównego dania. O tej porze roku w Austrii znajdziesz je w karcie każdej szanującej się restauracji.
W mojej wersji podaję bez panierowania w tartej bułce.

Już od samego początku warto jest zrobić podwójną porcję. Są tak pyszne, że wszyscy wołają o dokładkę.
Składniki: (ciasta) Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę.
250 g gładkiego białego twarożku (minimum 20% tłuszczu)
100 g mąki pszennej typu krupczatka + mąka do podsypania stolnicy
1 - 2 łyżka kaszy manny (dodatkowa łyżka na wypadek gdyby ciasto okazało się zbyt luźne)
30 g miękkiego masła
2 żółtka
0,5 łyżeczki świeżo i drobno startej skórki cytrynowej
szczypta soli

Nadzienie:
po 1 kostce cukru na każdą sztukę
5 - 6 sztuk dojrzałych moreli

Dodatkowo:
0,5 szklanki czarnych jagód do dekoracji
4 - 5 dojrzałych moreli
2 - 3 łyżki miodu
0,25 ml likieru pomarańczowego
sos - konfitura z moreli (patrz przepis poniżej)
 
Wykonanie:
1.) Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać żółtka i dalej ucierać tak długo aż obie masy idealnie się połączą. Wówczas dokładnie wymieszać z twarożkiem osączonym na gęstym sicie.
Dodać mąkę i skórkę cytrynową. Zagnieść gładkie ciasto i pod przykryciem wstawić do lodówki na dwie godziny.

2.) Umyte i osuszone morele przepołowić i przed ponownym złożeniem w całość, włożyć do środka po 1 kostce cukru.

3.) Stolnice podsypać mąką i krótko zagnieść ciasto. Podzielić na 5 - 6 porcji. Każdą porcję rozwałkować na krążek o średnicy 7 - 8 cm na grubość małego palca. Pojedynczo umieszczać na środku dłoni. W tak przygotowane krążki ciasta szczelnie zawijać pojedyńcze owoce nadziane kostkami cukru.

4.) Morele przeznaczone na konfiturowy sos pozbawić pestek i pokroić w kostkę. W osobnym rondelku mocno podgrzać miód i likier pomarańczowy. Dodać pokrojone morele i dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu tak długo aż owoce się rozpadną. Odstawić z ognia i pod przykryciem trzymać w cieple.

5.) Przygotowane knedle powoli i ostrożnie kłaść na łyżkę cedzakową. Powoli zanurzać do lekko wrzącej i posolonej wody. Uważać aby knedle nie przywarły do dna.
Bardziej parzyć niż gotować przez ok. 20 minut. Wyjmować łyżką cedzakową na wsiąkliwy papier kuchenny.

6.) Podawanie: podawać ja k na zdjęciu poniżej na lustrze gorących konfitur ozdobione czarnymi jagodami.

Jeżeli w domu nie ma wystarczającej ilości moreli można z tego samego ciasta formować kulki wielkości piłeczki do gry w tenisa stołowego i bez nadzienia podawać z opisanym sosem morelowym.

Tadeusz Gwiaździński

PS. Od 1 lipca do 15 września 2020 na blogu nastąpi przerwa wakacyjna. Znaczy komentarze nie pozostaną bez odpowiedzi ale nie będą publikowane nowe tematy.

1 komentarz:

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kawa mrożona błyskawiczna

Czasami bywa, że zostanę zaskoczony niespodziewanymi gośćmi. Taki pomysł na błyskawiczną kawę mrożoną może i Wam się przydać.   Składniki : ...