piątek, 5 czerwca 2020

Małże św. Jakuba (inaczej - przegrzebki) z selerowym puree.

Danie wprawdzie nieco egzotyczne ale z selerowym puree to tak jakby na swojską nutę. Kto nie przepada za owocami morza może małże zastąpić polędwicą z królika lub kawałkami piersi z kurczaka. Wówczas obróbka termiczna musi ulec odpowiedniemu przedłużeniu.

Kuchnia Śródziemnomorska w łagodnym wydaniu.
Składniki:
12 sztuk małży (licząc po 3 na osobę)
1 - 2 łyżki sklarowanego masła do smażenia
150 g selera
1 - 2 średniej wielkości mączne ziemniaki (takie jak na placki)
1 łyżka masła
0,5 szklanki mleka
szczypta papryczki piment
kilka gałązek zielonego kopru
świeżo posiekana zielona pietruszka
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Oczyszczony seler i obrane ziemniaki do miękkości ugotować w dobrze posolonej wodzie.
Dobrze odcedzić. Dodać masło i gorące mleko. Utłuc na jednolitą miazgę.  NIE MIKSOWAĆ!
Doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.

2.) W czasie kiedy seler i ziemniaki będą się gotować, małże posolić z umiarem i na średnim ogniu na sklarowanym maśle smażyć po mniej więcej 3 minuty z obu stron. Pod koniec doprawić czarnym pieprzem.

3.) Podawać jak na zdjęciu z kilkoma świeżo wyciętymi wiórkami skórki pomarańczowej i gałązką absolutnie świeżego kopru.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Przyznam, że jeszcze nie jadłam małży, czytałam, jak smakują i wyobrażałam sobie ich smak. hehe Bardzo fajny przepis, chciałabym spróbować. :) Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małże małżom nie są równe. Te mniejsze i te całkiem małe to zupełnie inna bajka. Tu omawiane charakteryzują się w miarę spoistym białym mięsem i w smaku nieco przypominają pierś bardzo młodego kurczęcia. Pytaj o nie w sieci sklepów MAKRO.
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

kulinarne perfidie 003. (21.05.16.) Duży włoski mlecz na gorąco z fasolą i kurczakiem

Wiosna w pełni więc nasze organizmy domagają się nowalijek a głównie białka roślinnego. W sumie czegoś co nie będzie godzinami leżeć na żo...