piątek, 19 czerwca 2020

Parfait z białą czekoladą i żółtą papryką jako deser

Deser z żółtej papryki i białej czekolady

Mówią, że zbliża się upalne lato więc przepis warto przećwiczyć już teraz.
Składniki:
1 żółta papryka, absolutnie świeża
1 łyżka płynnego miodu
1 – 2 łyżki ostrego sosu chili (ilość wg indywidualnego uznania)
10 ml likieru pomarańczowego

1 jajo
2 – 4 łyżki miodu (w ilości wg indywidualnego uznania)
25 ml likieru pomarańczowego
100 g białej czekolady gastronomicznej
szczypta soli
150 ml śmietany kremówki 36% (ew. 30%!)

filety z pomarańczy
2 – 3 łyżki posiekanych zielonych pistacji
papier do pieczenia


Wykonanie:
1.) Paprykę przepołowić i pozbawić nasion. Płaską formą do zapiekania wyłożyć papierem
do pieczenia. Ułożyć obie połówki przeciętą stroną do dołu.

Posmarować miodem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C na ok. 10 minut.
Grzeje funkcja „grill” albo sama góra!
UWAGA! Przy funkcji grill, trzeba uważać aby nie doszło do zapalenia się papieru wyściełającego formę!
2.)  Wyjąć z pieca i przy pomocy pędzelka obie połówki natychmiast posmarować mocno schłodzonym likierem pomarańczowym. Gdy tylko nieco przestygną, z jeszcze bardzo ciepłych zdjąć skórę. Przy tej okazji koniecznie zachować spływający sok!

Z dodatkiem zebranego soku, resztki likieru i sosu chili, zmiksować blenderem na jednolity rzadki krem.

3.) Czekoladę rozdrobnić i rozpuścić nad gorącą kąpielą wodną. Śmietanę ubić na gesty krem.
Kolejno nad parą wodną (tzn. dno pojemnika nie ma bezpośredniego kontaktu z gorącą wodą) ubić jajo z miodem i likierem pomarańczowym. Decyduje próba róży.

Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i zmiksowaną paprykę. Skosztować i w razie potrzeby dodać miodu i koniecznie szczyptę soli.

4.) Pojemnik z masą przestawić nad garnek z zimną wodą i dalej ubijać aż do ostudzenia. Partiami połączyć z ubitą śmietaną (najpierw 1 łyżkę śmietany do masy i później po 2 – 3 łyżki)
Przelać do metalowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pod przykryciem wstawić do zamrażalnika (min. - 18°C) na 5 – 6 godzin.

5.) Podawanie: podawać uzupełnione filetami z pomarańczy i posypane siekanymi pistacjami. Nie zawadzi listek melisy cytrynowej.

PS. Gdy nastaną zapowiedziane upały dobrze jest przed wstawieniem do zamrażarki dodać do masy ze 2 rozpuszczone płaty żelatyny. To zapobiegnie natychmiastowemu topnieniu na talerzu!

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...