wtorek, 2 czerwca 2020

Sałatka z mozarellą

Wiosenna sałatka bo lato jeszcze nie w pełni.
Szybka i nieskomplikowana.

I kolorowo i witaminowo. Cieszy oko i podniebienie też.
Składniki:
ser mozarella w postaci małych kulek (licząc po 4 - 5 sztuk na porcję)
5 - 6 koktajlowych pomidorków
kilka listków gorzkiej kolorowej sałaty
młoda cebulka ze szczypiorem
sól
czarny pieprz prosto z młynka
sos vinegrette z dodatkiem aromatycznej gładkiej musztardy

Wykonanie:
1.) Produkty umyć i osuszyć.

2.) Pomidorki przepołowić. Cebulkę ze szczypiorem pokroić w drobne pierścionki. Poodzielać listki sałaty. Kulki mozzarelli osączyć z zalewy.

3.) Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Podlać sosem vinegrette z dodatkiem musztardy.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Tadziu, znasz jakiś dobry (i prosty) przepis na domową musztardę z wykorzystaniem octu jabłkowego? Wyszedł mi świetny i kombinuję jak go zagospodarować.A takie sałatki- uwielbiam.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo mi przykro ale nie posiadam żadnego przepisu na domową musztardę :-(

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Polska biała kiełbasa własnej roboty

Poza krajem (tzn. poza Polską) ciężko jest o różne "nasze" wyroby wędliniarskie. Szczególnie te, do których jesteśmy przyzwyczajen...