wtorek, 16 czerwca 2020

Kotlety z ziemniaków + sałatka z cykorii z pomarańczą.

Danie absolutnie bez mięsa a jednak sycące.

Danie wyglądem może mało atrakcyjne ale za to zdrowsze od pieczonej golonki. Można uzupełnić kapeluszami świeżo usmażonych pieczarek. (jak na zdjęciu powyżej)
Składniki:
0,5 kg ziemniaków (takich jak na placki)
1 łyżka mączki kartoflanej
1 jajo
2 - 3 łyżki drobno pokrojonych i podsmażonych pieczarek
2 łyżki ugotowanej i posiekanej kiszonej kapusty
sól
czarny pieprz prosto z młynka
1 czubata łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
Sałatka:
1 strączek świeżej żółtej cykorii
0,5 szklanki filetów z pomarańczy
0,5 szklanki gęstego greckiego jogurtu (10% tłuszczu)
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przepuścić przez praskę. Wbić jajo, dodać mąkę, sól i czarny pieprz. Wymieszać. Kolejno dodać podsmażone pieczarki i ugotowaną kiszoną kapustę. Wymieszać. Ma powstać jednolita masa. W razie potrzeby dodatkowo doprawić sola i pieprzem.

2.) Zmoczonymi dłońmi formować płaskie kotlety. Smażyć po 3 - 4 minuty z obu stron na średnio rozgrzanym oleju. Podawać prosto z patelni.

3.) Oczyszczoną i umytą cykorię pokroić w talarki o szerokości 2 - 3 mm. Wymieszać z filetami pomarańcz i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Na wydaniu posypać świeżo posiekaną zieloną pietruszką.Podawać razem z wyżej opisanymi kotletami.

Taką sałatkę równie dobrze można podać w charakterze przystawki.
Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Zrazy wołowe zawijane

Rodzinny przepis na doskonałe zrazy nadziewane razowym chlebem. Niestety zachował się jedynie w pamięci. Przewertowałem wszystkie notatki al...