piątek, 26 czerwca 2020

Knedle z serowego ciasta nadziewane morelami.

Można podawać jako deser albo nawet w roli głównego dania. O tej porze roku w Austrii znajdziesz je w karcie każdej szanującej się restauracji.
W mojej wersji podaję bez panierowania w tartej bułce.

Już od samego początku warto jest zrobić podwójną porcję. Są tak pyszne, że wszyscy wołają o dokładkę.
Składniki: (ciasta) Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę.
250 g gładkiego białego twarożku (minimum 20% tłuszczu)
100 g mąki pszennej typu krupczatka + mąka do podsypania stolnicy
1 - 2 łyżka kaszy manny (dodatkowa łyżka na wypadek gdyby ciasto okazało się zbyt luźne)
30 g miękkiego masła
2 żółtka
0,5 łyżeczki świeżo i drobno startej skórki cytrynowej
szczypta soli

Nadzienie:
po 1 kostce cukru na każdą sztukę
5 - 6 sztuk dojrzałych moreli

Dodatkowo:
0,5 szklanki czarnych jagód do dekoracji
4 - 5 dojrzałych moreli
2 - 3 łyżki miodu
0,25 ml likieru pomarańczowego
sos - konfitura z moreli (patrz przepis poniżej)
 
Wykonanie:
1.) Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać żółtka i dalej ucierać tak długo aż obie masy idealnie się połączą. Wówczas dokładnie wymieszać z twarożkiem osączonym na gęstym sicie.
Dodać mąkę i skórkę cytrynową. Zagnieść gładkie ciasto i pod przykryciem wstawić do lodówki na dwie godziny.

2.) Umyte i osuszone morele przepołowić i przed ponownym złożeniem w całość, włożyć do środka po 1 kostce cukru.

3.) Stolnice podsypać mąką i krótko zagnieść ciasto. Podzielić na 5 - 6 porcji. Każdą porcję rozwałkować na krążek o średnicy 7 - 8 cm na grubość małego palca. Pojedynczo umieszczać na środku dłoni. W tak przygotowane krążki ciasta szczelnie zawijać pojedyńcze owoce nadziane kostkami cukru.

4.) Morele przeznaczone na konfiturowy sos pozbawić pestek i pokroić w kostkę. W osobnym rondelku mocno podgrzać miód i likier pomarańczowy. Dodać pokrojone morele i dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu tak długo aż owoce się rozpadną. Odstawić z ognia i pod przykryciem trzymać w cieple.

5.) Przygotowane knedle powoli i ostrożnie kłaść na łyżkę cedzakową. Powoli zanurzać do lekko wrzącej i posolonej wody. Uważać aby knedle nie przywarły do dna.
Bardziej parzyć niż gotować przez ok. 20 minut. Wyjmować łyżką cedzakową na wsiąkliwy papier kuchenny.

6.) Podawanie: podawać ja k na zdjęciu poniżej na lustrze gorących konfitur ozdobione czarnymi jagodami.

Jeżeli w domu nie ma wystarczającej ilości moreli można z tego samego ciasta formować kulki wielkości piłeczki do gry w tenisa stołowego i bez nadzienia podawać z opisanym sosem morelowym.

Tadeusz Gwiaździński

PS. Od 1 lipca do 15 września 2020 na blogu nastąpi przerwa wakacyjna. Znaczy komentarze nie pozostaną bez odpowiedzi ale nie będą publikowane nowe tematy.

1 komentarz:

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...