piątek, 5 czerwca 2020

Małże św. Jakuba (inaczej - przegrzebki) z selerowym puree.

Danie wprawdzie nieco egzotyczne ale z selerowym puree to tak jakby na swojską nutę. Kto nie przepada za owocami morza może małże zastąpić polędwicą z królika lub kawałkami piersi z kurczaka. Wówczas obróbka termiczna musi ulec odpowiedniemu przedłużeniu.

Kuchnia Śródziemnomorska w łagodnym wydaniu.
Składniki:
12 sztuk małży (licząc po 3 na osobę)
1 - 2 łyżki sklarowanego masła do smażenia
150 g selera
1 - 2 średniej wielkości mączne ziemniaki (takie jak na placki)
1 łyżka masła
0,5 szklanki mleka
szczypta papryczki piment
kilka gałązek zielonego kopru
świeżo posiekana zielona pietruszka
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Oczyszczony seler i obrane ziemniaki do miękkości ugotować w dobrze posolonej wodzie.
Dobrze odcedzić. Dodać masło i gorące mleko. Utłuc na jednolitą miazgę.  NIE MIKSOWAĆ!
Doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.

2.) W czasie kiedy seler i ziemniaki będą się gotować, małże posolić z umiarem i na średnim ogniu na sklarowanym maśle smażyć po mniej więcej 3 minuty z obu stron. Pod koniec doprawić czarnym pieprzem.

3.) Podawać jak na zdjęciu z kilkoma świeżo wyciętymi wiórkami skórki pomarańczowej i gałązką absolutnie świeżego kopru.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Przyznam, że jeszcze nie jadłam małży, czytałam, jak smakują i wyobrażałam sobie ich smak. hehe Bardzo fajny przepis, chciałabym spróbować. :) Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małże małżom nie są równe. Te mniejsze i te całkiem małe to zupełnie inna bajka. Tu omawiane charakteryzują się w miarę spoistym białym mięsem i w smaku nieco przypominają pierś bardzo młodego kurczęcia. Pytaj o nie w sieci sklepów MAKRO.
      Pozdrawiam Tadeusz

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Od czego zależy kolor skorupki kurzego jaja?

Jutro świąteczne faszerowane jaja podawane na gorąco we własnych skorupkach!   Barwa skorupiki zniesionego przez kurę jaja nie ma najmni...