piątek, 6 listopada 2020

Kacze udka pieczone w rzymskim garnku

Pieczenie w rzymskim garnku to najbardziej zdrowa (dietetyczna) metoda obróbki cieplnej. Wszystko odbywa się bez grama tłuszczu a przy tym nic z zapiekanej treści ani się nie przypali, ani nie będzie przywierać do dna lub ścianek naczynia. Dawniej bardzo powszechna a dzisiaj niesłusznie zapomniana metoda. O jednym warto też pamiętać. Ilość pieczonego materiału ma niemal wypełniać całą pojemność garnka. Ma to niebagatelny wpływ na wewnętrzny rozkład temperatury pieczenia. Kto pragnie uzyskać dobry wynik smakowy powinien się zastosować do tej rady.
 
Potrzebny rzymski garnek o wewnętrznej długości 17 - 18 cm.

                          Trudno o bardziej dietetyczną metodę od pieczenia w rzymskim garnku.

Składniki:
4 kacze udka po ok. 250 g każde
0,5 bulwy kopru włoskiego
0,5 rozdrobnionej drobiowej kostki rosołowej, lub łyżeczka bulionu w proszku
2 duże jabłka
1 spory ząbek czosnku
1 czubata łyżka suszonego majeranku
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
 
Wykonanie:
1.) Garnek rzymski obowiązkowo moczyć przez dobre 2 godziny zalany w pełni zimną wodą.
Formę wyjąć z wody i wytrzeć do sucha.
UWAGA! Pominięcie długiego moczenia w wodzie spowoduje pęknięcie naczynia 
w piekarniku! 

2.) Bulwę kopru włoskiego poszatkować możliwie cienko. Wymieszać z bulionem w proszku i pokryć tym dno formy. Jabłek nie obierać. Podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę podzielić dodatkowo na połowy. To ciasno poukładać jako następną warstwę. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Nie siekać!

3.) Na 15 minut przed przyrządzanie umyte i osuszone kacze udka natrzeć solą z czosnkiem. 
Doprawić roztartym w dłoniach suszonym majerankiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Udka złożyć w pary i ułożyć w formie. (patrz zdjęcie powyżej) przykryć pokrywą i odstawić na 15 minut.

4.) Wstawić na środkową półkę do ZIMNEGO piekarnika (inaczej dojdzie do pęknięcia formy!) i nastawić temperaturę pieczenia na 200 stopni C. Grzeje góra + dół.
Czas pieczenia wylicza się wg ciężaru głównego materiału - 60 minut na każdy kilogram. 
Czyli w opisywanym przypadku 4 x 250 g kaczych udek = 1 kg = 60 minut pieczenia.

5.) Kto lubi, po upływie odmierzonego czasu może zdjąć pokrywę, zwiększyć temperaturę do 220 stopni i przestawić na funkcję grill. Tak zapiekać przez dodatkowe 10 - 15 minut.

6.) Podawanie: ponieważ w tym przypadku pieczone mięso będzie miękkie jak masło, danie na talerzu uzupełnić ziemniaczanym puree ze spora ilością masła.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Nie mam takowego, ale mam bardzo szczelną formę szklaną. I zawsze robię w niej mięso w piekarniku. A schab wychodzi w niej wyborny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gliniany garnek zwany rzymskim ma jednak w sobie ogromne wartości zdrowotne. Znaczy zdrowe są produkty w nim pieczone - gotowane. Warto się w niego zaopatrzyć. Można w nim gotować także zupy albo np. bez tłuszczu lub wody "gotować" ziemniaki. Super sprawa.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tatar z surowego tuńczyka

Jutro krótko o tym od czego naprawdę zależy kolor skorupki surowego kurzego jaja?   Może coś eleganckiego na wielkanocny stół? Wprawdzie za ...