wtorek, 29 grudnia 2020

"Hapsiki" na cieście francuskim do sylwestrowego szampana

Przygotowując Sylwestra w domu nie zaszkodzi przygotować coś małego na ząbek. Zwłaszcza kiedy witamy gości winem musującym. Niech nie piją na pusty żołądek.

                         Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe ale już nie gorące

Składniki:
1 płat gotowego (mrożonego) ciasta francuskiego (listkowego) o wymiarach ca 350 X 300 mm
2 jaja
4 - 5 łyżek mleka
100 - 150 g gładkiego twarożku o neutralnym smaku
1 szpiczasta łagodna czerwona papryka
100 g gotowanej (względnie konserwowej) szynki
1 czubata łyżka świeżo posiekanej zielonej natki
1 czubata łyżka białego sezamu
2 łyżki świeżo startego parmezanu
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Rozmrożone ciasto rozwałkować nadając mu kształt formy do pieczenia. Dno wspomnianej formy pokryć papierem do pieczenia.
 
2.) Całą powierzchnię posmarować jajem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Nadal na całej powierzchni równomiernie rozsmarować twarożek. Doprawić solą i czarnym pieprzem.
 
3.) Umytą i osuszoną paprykę pokroić w cienką zapałkę i równomiernie posypać tym całą powierzchnię ciasta. Tak samo postąpić z szynką i zieloną pietruszką. Całość zwinąć w możliwie ciasny rulon.
 
4.) Cały otrzymany rulon pokroić na porcje szerokości 2 paców. W odstępach układać cięciem do dołu na dnie formy. Każdy kawałek lekko spłaszczyć dłonią.
 
5.) Wszystkie kawałki posmarować drugim jajem rozbełtanym z mlekiem. 
Posypać białym sezamem i parmezanem.
 
6.) Wstawić na dolną półkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. 
Zapiekać do zrumienienia 20 - 25 minut.

                                       Najlepiej studzić nie zdejmując z blachy

7.) Podawanie: podawać jeszcze ciepłe jak na tytułowym zdjęciu
 
Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Polska biała kiełbasa własnej roboty

Poza krajem (tzn. poza Polską) ciężko jest o różne "nasze" wyroby wędliniarskie. Szczególnie te, do których jesteśmy przyzwyczajen...