środa, 23 grudnia 2020

Karp w winno cytrynowej galarecie

Doskonała propozycja na pierwsze świąteczne śniadanie. Zwłaszcza jeżeli podczas Wigilii rybka była mocniej zakrapiana. Wtedy kwaskowa galaretka to jest to.

 
Składniki: 1 filet ze świeżego karpia (który ważył 1,5–2 kg) 
sok świeżo wyciśnięty z 1,5 cytryny
1 szklanka białego wytrawnego wina 
0,5 litra wywaru ze łba, płetw i resztek karpia pozostałych po filetowaniu 
0,25 małego selera korzennego
1 średnia marchew
7 – 8 płatów żelatyny (7 x 12 cm) względnie 3 czubate łyżeczki granulatu
0,5  szklanki listków zielonej pietruszki
ew. cukier do smaku
sól
czarny pieprz prosto z młynka
  
Wykonanie:
1.) Karpia oskrobać z łuski, wypatroszyć i najdokładniej umyć. Przede wszystkim z resztek krwi. Podzielić na dzwonka, posolić, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odstawić na 15 - 20 minut. 

2.) Wino wymieszać z wywarem ze łba i płetw. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum i w tym wrzątku* parzyć dzwonka z karpia przez 10 – 15 minut.

*  - parzyć we wrzątku – należy rozumieć - poniżej granicy zagotowania się, tj. 80-85 stopni C)

3.) Po upływie wymienionego czasu ostrożnie wyjąć dzwonka karpia i trzymać w cieple. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Z granulatem postąpić wg wskazówek na opakowaniu. Wywar przecedzić przez gęste sito.

4.) Do przecedzonego wywaru wrzucić warzywa pokrojone w cienką słomkę. Gotować na maleńkim ogniu przez 10 minut. Odstawić na bok aby temperatura nieco opadła. Dodać odciśniętą żelatynę i mieszać tak długo aż się całkowicie rozpuści.

 

5.) Z rybnego wywaru, szklanki wina i soku z dwóch cytryn, z dodatkiem żelatyny przyrządzić galaretę. Kawałki ryby poukładać na niezbyt głębokim półmisku, posypać całymi listkami zielonej pietruszki i zalać jeszcze lekko ciepłą płynną galaretą.  Odstawić w chłodniejsze miejsce aby galareta mogła powoli stężeć. Dlatego do lodówki potrawę wstawia się dopiero po zastygnięciu!

 6.) Podawanie: podawać z pulchnym białym pieczywem i świeżo startym chrzanem.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Tadziu - wszystkiego co najlepsze i dla Ciebie najmilsze!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Tobie również zdrowych świąt z dala od wirusa :-)

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

kulinarne perfidie 003. (21.05.16.) Duży włoski mlecz na gorąco z fasolą i kurczakiem

Wiosna w pełni więc nasze organizmy domagają się nowalijek a głównie białka roślinnego. W sumie czegoś co nie będzie godzinami leżeć na żo...