środa, 23 grudnia 2020

Karp w winno cytrynowej galarecie

Doskonała propozycja na pierwsze świąteczne śniadanie. Zwłaszcza jeżeli podczas Wigilii rybka była mocniej zakrapiana. Wtedy kwaskowa galaretka to jest to.

 
Składniki: 1 filet ze świeżego karpia (który ważył 1,5–2 kg) 
sok świeżo wyciśnięty z 1,5 cytryny
1 szklanka białego wytrawnego wina 
0,5 litra wywaru ze łba, płetw i resztek karpia pozostałych po filetowaniu 
0,25 małego selera korzennego
1 średnia marchew
7 – 8 płatów żelatyny (7 x 12 cm) względnie 3 czubate łyżeczki granulatu
0,5  szklanki listków zielonej pietruszki
ew. cukier do smaku
sól
czarny pieprz prosto z młynka
  
Wykonanie:
1.) Karpia oskrobać z łuski, wypatroszyć i najdokładniej umyć. Przede wszystkim z resztek krwi. Podzielić na dzwonka, posolić, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odstawić na 15 - 20 minut. 

2.) Wino wymieszać z wywarem ze łba i płetw. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum i w tym wrzątku* parzyć dzwonka z karpia przez 10 – 15 minut.

*  - parzyć we wrzątku – należy rozumieć - poniżej granicy zagotowania się, tj. 80-85 stopni C)

3.) Po upływie wymienionego czasu ostrożnie wyjąć dzwonka karpia i trzymać w cieple. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Z granulatem postąpić wg wskazówek na opakowaniu. Wywar przecedzić przez gęste sito.

4.) Do przecedzonego wywaru wrzucić warzywa pokrojone w cienką słomkę. Gotować na maleńkim ogniu przez 10 minut. Odstawić na bok aby temperatura nieco opadła. Dodać odciśniętą żelatynę i mieszać tak długo aż się całkowicie rozpuści.

 

5.) Z rybnego wywaru, szklanki wina i soku z dwóch cytryn, z dodatkiem żelatyny przyrządzić galaretę. Kawałki ryby poukładać na niezbyt głębokim półmisku, posypać całymi listkami zielonej pietruszki i zalać jeszcze lekko ciepłą płynną galaretą.  Odstawić w chłodniejsze miejsce aby galareta mogła powoli stężeć. Dlatego do lodówki potrawę wstawia się dopiero po zastygnięciu!

 6.) Podawanie: podawać z pulchnym białym pieczywem i świeżo startym chrzanem.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Tadziu - wszystkiego co najlepsze i dla Ciebie najmilsze!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Tobie również zdrowych świąt z dala od wirusa :-)

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Sadzone czy jajecznica?

Jaja sadzone na szynce czy jajecznica? Co komu co lepiej pasuje?   Kolor skorupki nie ma najmniejszego wpływu na barwę żółtka!   Obrazek z c...