piątek, 25 grudnia 2020

Filet z pstrąga z patelni z jarmużem i dynią

W czasie Świąt obowiązuje obfitość jadła. Boczki, schaby, ciężkie ciasta, itp. Nie wszystkie wątroby to wytrzymują. Stąd propozycja czegoś wyraźnie lżejszego.


Składniki: (ilość na 2 porcje)
2 filety z pstrąga bez ości
1 szklanka dyni Hokkaido pokrojonej w drobną kostkę
3 łyżki drobno pokrojonego selera korzennego
3 łyżki drobno pokrojonej marchwi
1 szklanka drobno pokrojonych liści jarmużu
1 ząbek czosnku
1 szklanka intensywnego bulionu warzywnego
2 - 3 łyżki masła
oliwa z oliwek do smażenia
sol
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Dynię, seler i marchew przesmażyć na maśle z dodatkiem łyżki oliwy. Zalać bulionem i na maleńkim ogniu dusić do miękkości. Lekko zmiksować blenderem.
 
2.) Oddzielone od łodyg i drobno pokrojone liście jarmużu zdecydowanie krótko podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku. Solić dopiero pod sam koniec.
 
3.) Na osobnej i nie za gorącej patelni usmażyć filety pstrąga. 2,5 - 3 minuty po stronie skory. 1 minutę po przewróceniu.
 
4.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu. Przed przełożeniem na talerz z pstrąga ściągnąć skórę i dopiero wtedy posolić i doprawić pieprzem.
 
Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...