piątek, 25 grudnia 2020

Filet z pstrąga z patelni z jarmużem i dynią

W czasie Świąt obowiązuje obfitość jadła. Boczki, schaby, ciężkie ciasta, itp. Nie wszystkie wątroby to wytrzymują. Stąd propozycja czegoś wyraźnie lżejszego.


Składniki: (ilość na 2 porcje)
2 filety z pstrąga bez ości
1 szklanka dyni Hokkaido pokrojonej w drobną kostkę
3 łyżki drobno pokrojonego selera korzennego
3 łyżki drobno pokrojonej marchwi
1 szklanka drobno pokrojonych liści jarmużu
1 ząbek czosnku
1 szklanka intensywnego bulionu warzywnego
2 - 3 łyżki masła
oliwa z oliwek do smażenia
sol
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Dynię, seler i marchew przesmażyć na maśle z dodatkiem łyżki oliwy. Zalać bulionem i na maleńkim ogniu dusić do miękkości. Lekko zmiksować blenderem.
 
2.) Oddzielone od łodyg i drobno pokrojone liście jarmużu zdecydowanie krótko podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku. Solić dopiero pod sam koniec.
 
3.) Na osobnej i nie za gorącej patelni usmażyć filety pstrąga. 2,5 - 3 minuty po stronie skory. 1 minutę po przewróceniu.
 
4.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu. Przed przełożeniem na talerz z pstrąga ściągnąć skórę i dopiero wtedy posolić i doprawić pieprzem.
 
Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Jaja faszerowane pieczarkami

Rok temu były tu jaja faszerowane we własnych skorupkach. Dziś wersja technicznie łatwiejsza bo wystarczy obrać po ugotowaniu. Nie wymaga tr...