wtorek, 8 grudnia 2020

Kluseczki serowe na słodko z kremem jabłkowym

Wreszcie coś na słodko bo dawno nie było. Sam byłem zaskoczony urokiem smaku musu jabłkowego wymieszanego z bitą śmietaną.

                                                    Takie to proste a jak nieoczekiwanie pyszne

Składniki:
250 g gładkiego białego twarożku o neutralnym smaku
1 jajo
parę łyżek mąki pszennej (ilość zależy od tego ile "weźmie" ciasto)
2 płaskie łyżki cukru
szczypta soli
1,5 szklanki nisko słodzonego musu jabłkowego
1 szklanka ubitej śmietanki kremówki (30 - 36%)
3 łyżki masła
3 - 4 łyżki tartej bułki
 
Wykonanie:
1.) Twarożek wymieszać z jajem, cukrem, solą i taką ilością mąki aby powstało ciasto jak na kładzione kluski. Pod przykryciem odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".
 
2.) Śmietankę wymieszać z chłodnym musem jabłkowym tylko lekko posłodzonym.
 
3.) Masło roztopić na patelni i dodać tartą bułkę. Delikatnie mieszać aż powstanie jednolita masa.
 
4.) Moczoną we wrzątku łyżką nabierać ciasto i kłaść na lekko wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną do góry po 3 - 4 minutach są gotowe. Wybierać łyżką cedzakową na wsiąkliwy papier kuchenny.
 
5.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu pokryte tartą bułką z masłem i podlane musem jabłkowym rozprowadzonym bitą śmietaną. Danie ma być wyraźnie tylko lekko słodkie.
 
Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Sadzone czy jajecznica?

Jaja sadzone na szynce czy jajecznica? Co komu co lepiej pasuje?   Kolor skorupki nie ma najmniejszego wpływu na barwę żółtka!   Obrazek z c...