piątek, 8 stycznia 2021

Przegrzebki* (albo pierś kurczaka) z dynią Hokkaido prosto z patelni

Jak zwykle po świętach muszę zapinać pasek o jedną dziurkę dalej. Czas powrócić do cywilizowanej figury. Jak to zrobić? Zredukować ilość masy pokarmową włącznie ze świadomą obniżką kaloryczności. Dzisiaj przegrzebki z patelni z dynią Hokkaido.

                                       Elegancka i bogata przystawka na 4 - 6 osób

Składniki:
20 sztuk - przegrzebki lub małże św. Jakuba jak kto woli (do kupienia s klepach Makro)
0,5 małej dyni Hokkaido
1 - 2 ząbki czosnku
1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
1 czubata łyżka świeżo posiekanych listków zielonej pietruszki
2 łyżki masła albo 3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Małże umyć pod bieżącą zimną wodą. Wytrzeć do sucha. 
Na patelni rozgrzać (stopień 3 - 3,5) mieszankę masła z olejem rzepakowym. Dodać obrany i lekko zmiażdżony czosnek oraz paski dyni Hokkaido (patrz zdjęcie powyżej)
 
2.) Kiedy dynia będzie jeszcze lekko al'dente dodać małże i smażyć je po ok. 3 minuty z obu stron. Solić i doprawiać pieprzem dopiero tuż przed zdjęciem z patelni. Na wydaniu suto posypać posiekaną zieloną pietruszką. Kto lubi może skropić sokiem z cytryny.

3.) Podawanie: podawać bardzo gorące prosto z patelni z białym pieczywem

* - przegrzebki - kto nie lubi lub miałby trudności z nabyciem może zastąpić krążkami wyciętymi z piersi kurczaka; wówczas należy odpowiednio dłużej smażyć.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Zrazy wołowe zawijane

Rodzinny przepis na doskonałe zrazy nadziewane razowym chlebem. Niestety zachował się jedynie w pamięci. Przewertowałem wszystkie notatki al...