piątek, 1 stycznia 2021

Pigwa zapiekana z mielonym mięsem z indyka. Na Nowy Rok coś nowego!

Na Nowy Rok nowa potrawa. Trzeba go jakoś fajnie rozpocząć. Przepis na 8 solidnych porcji.
 
 Danie jest tak obfite, że z powodzeniem można się obejść bez dodatków typu np. ziemniaki
 
Składniki:
4 owoce pigwy wielkości sporej męskiej pięści
500 - 600 g mielonego mięsa z indyka
200 - 250 g mielonego tłustego boczku, względnie 100 - 150 g zmielonej surowej słoniny*
2 jaja
sok z cytryny
100 g masła
100 ml białego wytrawnego wina względnie bulionu drobiowego
owoc granatu
zielona pietruszka
sól
czarny pieprz prosto z młynka

* - dodanie tłustego składnika jest absolutnie konieczne, inaczej mięso po upieczeniu będzie suche
 
Wykonanie:
1.) Bułkę namoczyć w mleku. Umyte i wytarte do sucha owoce pigwy przepołowić tnąc z góry na dół.
Wydrążyć gniazda nasienne i miąższ, pozostawiając ścianki o grubości ok. 1 cm. 
Posmarować sokiem z cytryny żeby owoce nie czerniały.
Nastawić piekarnik aby się rozgrzewał do 180 stopni C.

 
2.) Zmielone mięsne składniki połączyć ze sobą i z dobrze odciśniętą bułką. Doprawić solą i pieprzem. Wbić 2 jaja i bardzo dokładnie wymieszać. Obowiązkowo dodać czubatą łyżeczkę świeżo posiekanej zielonej pietruszki. W razie potrzeby koniecznie dodać soli inaczej danie będzie mdłe. Gotowym nadzieniem ciasno wypełniać wydrążone połówki pigwy i układać w formie do pieczenia.
 
       Wolne przestrzenie wypełnić resztkami pozostałymi po wydrążaniu owoców
 
3.) Każdą porcję pokryć sporym kawałkiem bardzo zimnego masła.
 
 
Na dno formy wlać wino, względnie bulin i wstawić do rozgrzanego piekarnika, grzeje góra + dół,
na dolną półkę na 1 godzinę.
 
Zbyt wysoka temperatura lub przedłużenie czasu pieczenia spowodują wyschnięcie wkładu mięsnego
 
4.) Podawanie: podawać na podgrzanych talerzach. Na wydaniu szczodrze posypać pestkami granatu i świeżo posiekaną zieloną pietruszką.

Smacznego i Nowego Roku bez "korony".
 
Tadeusz Gwiaździński

6 komentarzy:

  1. Pięknie to się prezentuje na talerzu. Mam gości niebawem, to wypróbuję. Jutro wyruszam na poszukiwanie pigwy.
    Życzę pomyślności i zdrowia w Nowym Roku. I dziękuję za możliwość korzystania ze świetnych przepisów i porad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jest z tym trochę dłubania w kuchni ale efekt nowości na talerzu równoważy wniesione zaangażowanie.

      Usuń
  2. Mnie ta kuchenna dłubanina nie przeszkadza, lubię ją. Zresztą podziw i zachwyt gości wynagradza wszelki trud :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to znaczy, że "gramy w tej samej drużynie" bo ja też lubię zajmować się kuchnią :-)

      Usuń
  3. To danie jest doskonałe i wchodzi do mojego menu. Jutro znów je przyrządzę, bo mam kolejną turę gości.
    A połówki ziemniaków zapiekane z warzywami i serem robią nieustanną furorę, podawałam je już kilka razy.
    Serdecznie dziękuję za przepisy, bo dzięki nim chodzę w glorii chwały kulinarnej :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej jest mi przyjemnie, że to co pisze na coś się jednak przydaje.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tatar z surowego tuńczyka

Jutro krótko o tym od czego naprawdę zależy kolor skorupki surowego kurzego jaja?   Może coś eleganckiego na wielkanocny stół? Wprawdzie za ...