wtorek, 12 stycznia 2021

Ryba po grecku ale nieco inaczej

Filety rybne z jarzynami duszonymi w pomidorach w gastronomii Polski Ludowej nazywane były rybą po grecku. Dlaczego właśnie tak - tego nie wie nikt. Znaczy w kuchni greckiej podobno taka potrawa nie jest znana. We wspomnianej gastronomii z czasów PRL-u temu podobne wymyślone nazewnictwo występowało dość powszechnie. Weźmy dla przykładu - śledzia po japońsku. To był kawałek solonego śledzia położonego na sałatce jarzynowej z majonezem i uwieńczony połówką jaja na twardo. Również Japończycy na to dictum kręcili głowami z niedowierzaniem.
W sumie nie ma co narzekać bo wtedy wszystkim smakowało. Dziś poszło w zapomnienie a szkoda bo było dobre.
 
 
Na zdjęciu doskonała morska ryba o spoistym białym mięsie podawana wg przepisu 
                                                               na dorsza po grecku
 
Składniki:
500 g żabnicy* (czystego fileta)
2 spore marchewki
1 nieduży korzeń pietruszki
kawałek selera wielkości piłeczki do gry w tenisa
0,5 - 1 cebula średniej wielkości (ilość wg indywidualnego uznania
1 łyżka przecieru pomidorowego
0,5 - 1 szklanka wytrawnego białego wina (nie może być kwaśne!)
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 - 3 łyżki mączki kartoflanej wymieszanej z połową płaskiej łyżeczki sproszkowanego curry
sól
czarny pieprz prosto z młynka
zielona pietruszka
oliwa z oliwek
 
Wykonanie:
1.) Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kroić. Nie siekać. Wymienione warzywa obrać i zetrzeć na grubym tarle.
 
2.) Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie. Dodać starte warzywa i często mieszając smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jw aż przecier wyraźnie się połączy z warzywami. Wlać nieco wina ale nie za dużo. Dodać liście laurowe i ziele angielskie czarny pieprz prosto z młynka. Posolić wg uznania. Wymieszać, zmniejszyć ogień do minimum i pod przykryciem dusić dalsze 10 minut. W razie czego po trosze uzupełniać odparowany płyn.
 
3.) W tym czasie umyty i osuszony filet rybny podzielić na porcje. Posolić i obtoczyć w mączce kartoflanej wymieszanej ze sproszkowaną przyprawą curry. Kłaść na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Smażyć po ok. 3 minuty z obu stron na niezbyt ostrym ogniu.
 
4.) Podawanie: podawać jako przystawkę jeszcze lekko ciepłe lub na zimno. Na wydaniu posypać świeżo posiekaną zieloną pietruszką.
 
* - żabnica lub inaczej ryba wędkarz: jest to morska ryba denna bez ości o smakowo wspaniałym i spoistym białym mięsie; ze względu na wygląd zwana także diabłem morskim (Seeteufel)
 
Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kawa mrożona błyskawiczna

Czasami bywa, że zostanę zaskoczony niespodziewanymi gośćmi. Taki pomysł na błyskawiczną kawę mrożoną może i Wam się przydać.   Składniki : ...