wtorek, 12 stycznia 2021

Ryba po grecku ale nieco inaczej

Filety rybne z jarzynami duszonymi w pomidorach w gastronomii Polski Ludowej nazywane były rybą po grecku. Dlaczego właśnie tak - tego nie wie nikt. Znaczy w kuchni greckiej podobno taka potrawa nie jest znana. We wspomnianej gastronomii z czasów PRL-u temu podobne wymyślone nazewnictwo występowało dość powszechnie. Weźmy dla przykładu - śledzia po japońsku. To był kawałek solonego śledzia położonego na sałatce jarzynowej z majonezem i uwieńczony połówką jaja na twardo. Również Japończycy na to dictum kręcili głowami z niedowierzaniem.
W sumie nie ma co narzekać bo wtedy wszystkim smakowało. Dziś poszło w zapomnienie a szkoda bo było dobre.
 
 
Na zdjęciu doskonała morska ryba o spoistym białym mięsie podawana wg przepisu 
                                                               na dorsza po grecku
 
Składniki:
500 g żabnicy* (czystego fileta)
2 spore marchewki
1 nieduży korzeń pietruszki
kawałek selera wielkości piłeczki do gry w tenisa
0,5 - 1 cebula średniej wielkości (ilość wg indywidualnego uznania
1 łyżka przecieru pomidorowego
0,5 - 1 szklanka wytrawnego białego wina (nie może być kwaśne!)
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 - 3 łyżki mączki kartoflanej wymieszanej z połową płaskiej łyżeczki sproszkowanego curry
sól
czarny pieprz prosto z młynka
zielona pietruszka
oliwa z oliwek
 
Wykonanie:
1.) Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kroić. Nie siekać. Wymienione warzywa obrać i zetrzeć na grubym tarle.
 
2.) Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie. Dodać starte warzywa i często mieszając smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jw aż przecier wyraźnie się połączy z warzywami. Wlać nieco wina ale nie za dużo. Dodać liście laurowe i ziele angielskie czarny pieprz prosto z młynka. Posolić wg uznania. Wymieszać, zmniejszyć ogień do minimum i pod przykryciem dusić dalsze 10 minut. W razie czego po trosze uzupełniać odparowany płyn.
 
3.) W tym czasie umyty i osuszony filet rybny podzielić na porcje. Posolić i obtoczyć w mączce kartoflanej wymieszanej ze sproszkowaną przyprawą curry. Kłaść na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Smażyć po ok. 3 minuty z obu stron na niezbyt ostrym ogniu.
 
4.) Podawanie: podawać jako przystawkę jeszcze lekko ciepłe lub na zimno. Na wydaniu posypać świeżo posiekaną zieloną pietruszką.
 
* - żabnica lub inaczej ryba wędkarz: jest to morska ryba denna bez ości o smakowo wspaniałym i spoistym białym mięsie; ze względu na wygląd zwana także diabłem morskim (Seeteufel)
 
Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tatar z surowego tuńczyka

Jutro krótko o tym od czego naprawdę zależy kolor skorupki surowego kurzego jaja?   Może coś eleganckiego na wielkanocny stół? Wprawdzie za ...