piątek, 29 stycznia 2021

Ryba wędkarz (żabnica) albo np. dorsz z mieszanym puree

Polecam żabnicę albo inną dowolną rybę ale morską, bo taka teraz w zimie wnosi do naszych organizmów potrzebne dla zdrowia składniki. Okrzyczane kwasy omega i liczne witaminy.

                  Do tej ryby pasuje niemal każdy dodatek za wyjątkiem kiszonej kapusty
 
Składniki:
300 g fileta z żabnicy (albo w miarę możliwości kablejau, tzn. dorsza atlantyckiego lub arktycznego)
2 łyżki mączki kartoflanej wymieszanej z 0,5 płaskiej łyżeczki przyprawy curry w proszku
2 średniej wielkości ziemniaki
1 korzeń pietruszki
0,5 małego selera
mleko
masło
1 łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
sól
czarny pieprz prosto z młynka
gałka muszkatołowa

Wykonanie:
1.) Umyty i wytarty do sucha filet ryby podzielić na porcje. Każdą lekko posolić i obtoczyć w mieszance mączki kartoflanej ze sproszkowaną przyprawą curry. Odstawić na bok na ok. 10 minut.
 
2.) Oczyszczone warzywa i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odlać wodę i utłuc z dodatkiem masła i mleka tak jak ziemniaki.Kto lubi może doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.

3.) Kawałki ryby usmażyć wg zasad.

4.) Podawanie: jak na zdjęciu podawać na gorąco z utłuczoną masą ziemniaczano warzywną. 
Na wydaniu posypać świeżo i drobno pokrojoną zieloną pietruszką.
 
Tadeusz Gwiaździński

1 komentarz:

  1. Ten dorsz jest super! Pasuje też do niego por duszony w śmietanie- tak przyrządzonego jadałam na Rugii.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...