piątek, 12 lutego 2021

Szybki tort na Walentynki

Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na coś fajnego dla kochanej osoby z okazji Walentynek to polecam poniżej zamieszczony przepis. Tort Malakoff w wersji nieco zbliżonej do oryginału. 
Głównie z myślą o tych, którzy omijają stosowanie żelatyny dalekim łukiem.
Tortownica o średnicy 24 cm

Smakowo z pewnością będzie ozdobą stołu
Składniki:
22 - 24 ciasteczka biszkoptowe (takie jak do Tiramisu)
0,25 szklanki brązowego austriackiego rumu 38%
0,5 szklanki pełnego pasteryzowanego mleka
Krem:
250 g samo żelującej śmietany QimiQ*

Sprzedawany jest w hermetycznych opakowaniach zawierających 250 g produktu
 
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka z jaj klasy "M"
200 ml słodkiej śmietanki kremówki (30 - 36%)
50  ml likieru Cointreau względnie Grand Marinier
 
Wykonanie:
1.) QimiQ wydobyć z opakowania na głęboki duży półmisek. Roztrzepać miotełką na gładką masę bez grudek.

2.) Śmietankę ubić do kremowej konsystencji. Nie ubijać na sztywno!
 
3.) Oba żółtka z dodatkiem dostępnego likieru i cukru pudru ubić nad gorącą kąpielą wodną na spoisty krem. (do tzw. próby róży) Gdy odpowiednio zgęstnieje niezwłocznie przestawić nad pojemnik z zimną wodą i dalej ubijać aż do ostudzenia. Wtedy otrzymana masę wymieszać ze śmietaną QumiQ aż do powstania jednolitej masy. Na koniec ostrożnie połączyć z ubitą śmietanką.

4.) Mleko wymieszać z rumem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 11 sztuk ciasteczek podzielić na połowy. Cienką warstewką kremu dookoła posmarować dno formy w miejscu, w którym styka się z pierścieniem. Na tym, przylegająco jedno do drugiego poustawiać zamoczone na krótko w rumie z mlekiem połówki ciasteczek, zaokrągleniem do góry.
 
 
5.) Dno formy w miarę szczelnie pokryć ciasteczkami również krótko zamoczonymi w mieszance rumu i mleka. Tak przygotowane zalać pierwszą warstwą kremu. Na tym układać nową partię ciasteczek i konsekwentnię zalać kremem. Pokryć folą spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
 
 
Tort do złudzenia przypomina Tiramisu ale to w niczym nie przeszkadza

* - QimiQ - austriacki naturalny produkt nabiałowy; jest to samo żelująca śmietana o zawartości 15% tłuszczu. Substancja żelująca jest wyprodukowana na bazie roślinnej. Wyrób jest wyjałowiony przez co nie wymaga przechowywania w lodówce. Do nabycia także w Polsce.
 
Tadeusz Gwiaździński
 
 Filary Smaku

4 komentarze:

  1. Piękny! Przygotuję na 8 marca, bo mam wtedy umówione już spotkanie z przyjaciółkami. No i QimiQ ze sklepu internetowego najwcześniej 19 lutego dotrze. Nigdy o czymś takim nie słyszałam, a chętnie wypróbuję, bo mam takich gości, którzy żelatyny nie tolerują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. QimiQ jest wspaniałą pomocą w kuchni. Wiele osób ze znajomych gotujących nie uważa wyrobu za godny uwagi. Dla mnie jest wyręką w wielu wypadkach. Z jednej strony nie pretenduję do żadnych wyróżnień kulinarnych a z drugiej produkt bez problemu łączy się z ogromną ilością najprzeróżniejszych produktów. Nabiał, tłuszcze, alkohol, itp.
      Co do tortu na Dzień Kobiet to będzie w dwóch odcinkach. 2 i 5 marca.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Oj, będę miała dylemat, który tort wybrać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze wybieram temat i robię wg upodobań zaproszonych gości. W końcu w przypadku tortu domownicy najczęściej są na drugim miejscu.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tatar z surowego tuńczyka

Jutro krótko o tym od czego naprawdę zależy kolor skorupki surowego kurzego jaja?   Może coś eleganckiego na wielkanocny stół? Wprawdzie za ...