Za miast czystego śledzia w śmietanie można podać w formie sałatki. Po świętach z pewnością zostało sporo niewykorzystanych produktów więc nie trzeba będzie biegać do sklepu.
Składniki:
2
filety śledziowe obrane ze skóry i z ości
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka gęstego greckiego jogurtu 10%
1 łyżeczka gładkiej musztardy Dijon
2 jaja ugotowane na twardo pokrojone w słupki
pozostałe
produkty pokrojone w niezbyt dużą zapałkę w ilości po 0,5 małej filiżanki:
2
– 3 ogórki typu korniszony, względnie marynowane w zalewie octowej
1
mała cebula szalotka
0,5
jabłka obranego ze skórki
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
1.) Wymienione
składnik pokroić i wymieszać ze sobą.
Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, jogurt
i musztardę.
Ponownie
wymieszać.
2.) Pod przykryciem odstawić do lodówki na dobre
2 godziny.
3.)
Podawanie:
podawać z żytnim ciemnym razowym chlebem.
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.