wtorek, 27 kwietnia 2021

Sezon na sałatki katroflane trwa zawsze.

Tym bardziej teraz kiedy do dyspozycji mamy ziemniaki z jeszcze ubiegłego roku oraz absolutnie świeże i zielone nowalijki.
 
Na zdjęciu sałatka kartoflana z cebulą i z rucolą
Sałatka kartoflana – zasady generalne

Do ugotowanych i pokrojonych kartofli wlać gorący mocny bulion wymieszany z 2 – 3 łyżkami musztardy Dijon. Odstawić na 2 godziny.

Mieszać co kwadrans aby wydzieliło się więcej skrobi. Później dodać ocet z szampana rozcieńczony bulionem.

Octu nie wolno dawać za wcześnie bo zablokuje wydzielanie się skrobi

z ziemniaków. Dopiero wtedy posolić i doprawić pieprzem.

Olej daje się na sam koniec!

Wiedeńska sałatka kartoflana do panierowanych mięs.

Składniki:

1 kg spoistych ziemniaków, mniej więcej jednakowej wielkości

2 łyżki kminku 

2 cebulki szalotki, albo 1 średniej wielkości biała lub żółta cebula

1 mały ząbek czosnku

5 łyżek oliwy słonecznikowej

1 płaska łyżka cukru

1 łyżka gładkiej musztardy (w Austrii estragonowej)

0,5 – 0,7 szklanki bulionu cielęcego

biały ocet winny do smaku

sól

czarny pieprz prosto z młynka

1 szklanka sałaty roszponki 

1/4 szklanki drobnego szczypiorku, drobno pokrojonego

Wykonanie:

1.) Ziemniaki ugotować w łupinach w wodzie z 2 łyżkami kminku.

Jeszcze gorące obrać i pokroić w możliwie cienkie plastry.

2.) Cebule szalotki (względnie cebulę) pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, posypać cukrem i zeszklić na oliwie słonecznikowej. Kolejno dodać drobno pokrojony ząbek czosnku i dalej powoli smażyć. Po paru minutach uzupełnić łyżką musztardy i całość rozprowadzić bulionem. Doprawić, octem, bogato solą, i pieprze. Tak pogotować kilka minut.

3.) Gorącą marynatą, w głębokim półmisku zalać pokrojone i jeszcze ciepłe ziemniaki. Wymieszać i półmisek pokryć folią spożywczą.

Wszystkie składniki muszą mieć czas na wymianę aromatów.Jeszcze lekko ciepłą sałatkę wymieszać z roszponką.

4.) Podawanie: tak przygotowaną sałatkę podaje się na letnio ciepło, na wydaniu posypując siekanym szczypiorkiem.


Teraz wczesną wiosną rzeżucha wodna - jako składnik - idealny surowiec uzupełniający sałatkę kartoflaną. Po dokładnym umyciu koniecznie odwirować

Już pod koniec lutego rośnie na podmokłych obrzeżach lasów liściastych. W smaku przypomina nieco niezbyt ostry chrzan

Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...