piątek, 30 kwietnia 2021

Ucierane ciasto z gruszką bez mąki

Ucierane ciasto z gruszką. W sam raz na nadchodzące wolne dni.

Cukrem pudrem należy posypać kiedy ciasto nieco przestygnie
Składniki:
5 jaj
80 g cukru pudru
50 g cukru typu miałki kryształ
80 g masła
200 g mielonych migdałów (wcześniej wyłuskanych)
kilka gruszek z kompotu
słoiczek marmolady morelowej
sól
 
Wykonanie:
1.) Żółtka oddzielić od białek i ukręcić na gładką jednolitą masę z cukrem pudrem. Białka ubić na kremowo z cukrem kryształem.
 
2.) Tylko lekko podgrzewając rozpuścić masło. 
Masę żółtkową wymieszać  z ubitą pianą. Dodać migdały i rozpuszczone lekko ciepłe masło. Dokładnie wymieszać. Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na tym rozprowadzić ciasto
 
3.) Gruszki dokładnie osączyć z kompotu i pokroić na grubsze płaty. Symetrycznie poukładać w dwóch rzędach. Patrz foto poniżej.

4.) Formę z ciastem wstawić na 30 minut na dolną półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
 

5.) Podawanie: zaraz po wyjęciu z piekarnika równomiernie posmarować mocno podgrzaną marmoladą morelową. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze letnio ciepłe.

Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...