Coś dla potrzebujących kwasu Omega-3
Smażone paczuszki z łososia zawijane w plastry cukinii.
Składniki:
500g surowego łososia
2 całe jaja
kilka łyżek tartej bułki
1 łyżka świeżo posiekanego kopru (bo łosoś i koper są tak nierozłączne jak śledź i cebula)
sól
czarny pieprz prosto z młynka
oliwa do smażenia
Wykonanie:
mięso łososia posiekać drobno. Wymieszać jajami, tartą bułką (w ilości wg potrzeby) solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posiekanym koprem. Dobrze wyrobić i formować kule wielkości piłeczki do gry w golfa.
Z cukinii wyciąć podłużne cienkie plastry. Lekko posolić i odstawić na 15 minut aby tkanka warzywa wypuściła nadmiar wody.
Na jedną porcję przeznacza się po dwa plastry cukinii ułożone na krzyż.
Centralnie ułożyć uformowana w kulę porcję mięsa łososia.
Zawinąć w paczuszkę.
Smażyć obustronnie na średnim ogniu po 4 - 5 minut z każdej strony.
Podawanie:
podawać z np. sałatką ze smażonych szparagów;
http://barwysmaku.blogspot.com/2017/06/saatka-ze-smazonych-biaych-szparagow-na.html
lub cukinią z jabłkiem na gorąco oraz warzywnym julienne - jak na tytułowym zdjęciu.
Tadeusz Gwiaździński
O kulinarnych rarytasach między Bałtykiem a Adriatykiem. Czasami na temat reszty świata też. Blog dla osób, którym gotowanie sprawia przyjemność.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Flan stek* - mało znany rarytas z wołowiny
Bardzo rzadko spotykany w gastronomii płaski mięsień wycięty z łaty wołowej, tzn. z podbrzusza tuszy. Niesłusznie rzadko, bowiem można z nie...
-
Porady dla mających problemy z pieczeniem ciast drożdżowych. Kolejna powtórka na życzenie czytelniczek. Ostatnio była publikowana w połowie ...
-
Ze względu na białe mięso królik zaliczany jest do drobiu. Spotkałem się też z twierdzeniem, iż to dlatego, że dzieci wierzą w wielkanocnego...
-
- nie jeden smakosz marzy o tym aby móc choć raz skosztować tego „prawdziwego” tatara z koniny Tatar - potrawa podawana na zimno, ...
Jestem ciekawa smaku, bo łosoś u mnie stale tylko z piekarnika.
OdpowiedzUsuńEfektownie to danie wygląda. W sam raz na najbliższe spotkanie z koleżankami. Na pewno wypróbuję.
Z góry jestem wdzięczny za komentarz :-)
UsuńBędę szykować na weekend. Dla mnie ważne, że tu nie ma szaleństwa z przyprawami.
OdpowiedzUsuńNa ten temat są trzy szkoły. Jedni stosują oszczędnie. Drudzy z przesadą a jeszcze inni z umiarem. Widzę, że dochodzi czwarta - bez przypraw?
UsuńCiagle eksperymentuję z przyprawami, ale w przypadku ryb jestem zachowawcza: sól, pieprz, cytryna.
OdpowiedzUsuńTej postawie nie można odmówić słuszności. Jednak jeżeli w czasie smażenia ryby na parę minut obok ułoży się gałązkę świeżego rozmarynu i ząbek zmiażdżonego czosnku, to wcale nie zaszkodzi. Także listki świeżej szałwii włożone do brzuszka smażonego pstrąga nadadzą mu nieziemskiego aromatu.
UsuńRadzę spróbować :-)
Dziękuję za poradę. Na pewno skorzystam z podpowiedzi, zwłaszcza że szałwia w moim ogródku wyjątkowo piękna. Jestem bardzo ciekawa smaku. Przy najbliższej okazji wykorzystam i rozmaryn. Bardzo go lubię, a do tej pory w moim domowym menu były tylko pieczone ziemniaki z rozmarynową nutą.
UsuńPaczuszki z łososia miały już premierę na moim stole. Nie zawiodły ni smakowo, ni wizualnie. Bardzo smakowały.
Nie pierwszy raz korzystałam z zamieszczonych tu przepisów i porad. Są dla mnie bardzo cenne, zatem raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
Miło mi, że Ci się moje wskazówki przydają w kuchni.
Usuń