![]() |
Wybór dodatków jest całkowicie dowolny. Tutaj: z mizerią w śmietanie, koktajlowymi pomidorkami i młodą kapustką. |
Składniki:
1 warkocz polędwicy wieprzowej
10 cienko ukrojonych plastrów solonej lub surowej słoniny (w żadnym wypadku wędzonej)
2 łyżki oliwy z oliwek
Pyzy ziemniaczano serowe:
0,5kg ugotowanych utłuczonych ziemniaków
250g gładkiego twarożku 20%
2 żółtka
2 łyżki kaszy manny
mąka pszenna
sól do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka świeżo siekanej zielonej pietruszki
Pomidorki koktajlowe:
1 łyżeczka sklarowanego masła
100g czerwonych pomidorków koktajlowych
100g żółtych pomidorków koktajlowych
1 czubata łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
czarny pieprz prosto z młynka
1 łyżka dobrego gatunkowo czerwonego octu balsamico
1 warkocz polędwicy wieprzowej
10 cienko ukrojonych plastrów solonej lub surowej słoniny (w żadnym wypadku wędzonej)
2 łyżki oliwy z oliwek
Pyzy ziemniaczano serowe:
0,5kg ugotowanych utłuczonych ziemniaków
250g gładkiego twarożku 20%
2 żółtka
2 łyżki kaszy manny
mąka pszenna
sól do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka świeżo siekanej zielonej pietruszki
Pomidorki koktajlowe:
1 łyżeczka sklarowanego masła
100g czerwonych pomidorków koktajlowych
100g żółtych pomidorków koktajlowych
1 czubata łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
czarny pieprz prosto z młynka
1 łyżka dobrego gatunkowo czerwonego octu balsamico
![]() |
Na życzenie, pomidorki można podać osobno. |
Wykonanie:
na kilka godzin przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki. Dokładnie oczyścić z wszelkich błon i resztek tłuszczu. Posmarować oliwą z oliwek i pod przykryciem odstawić na bok.
Trzymać w temperaturze pokojowej.
Przeciąć w połowie i każdy kawałek zawinąć w 5 szeroko rozłożonych cieniutkich plastrów słoniny.
Ułożyć na blasze na papierze do pieczenia.
UWAGA! Przy zastosowaniu solonej słoniny mięsa nie należy solić, ponieważ ta zawiera w sobie jej absolutnie wystarczająco!
na kilka godzin przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki. Dokładnie oczyścić z wszelkich błon i resztek tłuszczu. Posmarować oliwą z oliwek i pod przykryciem odstawić na bok.
Trzymać w temperaturze pokojowej.
Przeciąć w połowie i każdy kawałek zawinąć w 5 szeroko rozłożonych cieniutkich plastrów słoniny.
Ułożyć na blasze na papierze do pieczenia.
UWAGA! Przy zastosowaniu solonej słoniny mięsa nie należy solić, ponieważ ta zawiera w sobie jej absolutnie wystarczająco!
![]() |
Jest bardzo ważne aby plastry słoniny faktycznie były cienkie jak papier! |
Piekarnik
rozgrzać do 240°C. Gdy się dostatecznie rozgrzeje, blachę z mięsem wstawić do
pieca i niezwłocznie zmniejszyć temperaturę do 220°C. Tak zapiekać przez 10
minut.
Po upływie tego czasu, zmniejszyć temperaturę do 110°C i (nadal nie otwierając drzwiczek pieca)
przetrzymać przez 35 - 40 minut. Zależy od wielkości kawałków mięsa.
Po wyjęciu z pieca, jeszcze przed krojeniem (!) na ok. 10 minut przełożyć do małego podgrzanego półmiska i tak trzymać pod przykryciem.
Po upływie tego czasu, zmniejszyć temperaturę do 110°C i (nadal nie otwierając drzwiczek pieca)
przetrzymać przez 35 - 40 minut. Zależy od wielkości kawałków mięsa.
Po wyjęciu z pieca, jeszcze przed krojeniem (!) na ok. 10 minut przełożyć do małego podgrzanego półmiska i tak trzymać pod przykryciem.
Zbyt
wczesne dzielenie mięsa nożem może spowodować bezpowrotną utratę aromatycznych
soków zgromadzonych wewnątrz upieczonego mięsa.
![]() |
Do tego celu doskonale nadaje się kamionkowa rynienka, bo raz dobrze podgrzana dość długo trzyma ciepło. |
Pyzy ziemniaczano serowe:
jeszcze ciepłe (ale nie gorące) ziemniaki przepuścić. przez praskę. Razem z twarożkiem, żółtkami i solą zagnieść spoiste ciasto.
Umieścić równomiernie na dnie płaskiego garnka. Podzielić nożem na 4 równe części. Wyjąć jedną ćwiartkę i w powstałe miejsce wsypać kaszę mannę wymieszaną z mąką, tak aby wypełniła powstałą lukę. Wszystko razem zagnieść ponownie w jednolite ciasto. Formować kulki wielkości piłeczki do gry w tenisa stołowego i parzyć w gorącej wodzie aż wypłyną do góry.
(nie gotować we wrzątku!)
Po 10 minutach wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z rozpuszczonym masłem.
Często i delikatnie mieszając, odparować resztki wody.
Na wydaniu posypać siekaną zieloną pietruszką
Koktajlowe pomidorki na gorąco.
Pomidorki przepołowić z góry na dół. Rzucić na patelnię z rozgrzanym sklarowanym masłem. Zamieszać. Po 2 - 3 minutach równomiernie posypać cukrem pudrem. Gdy zacznie karmelizować podlać octem balsamico, posolić, doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka, zamieszać i natychmiast podawać.
Tadeusz Gwiaździński
jeszcze ciepłe (ale nie gorące) ziemniaki przepuścić. przez praskę. Razem z twarożkiem, żółtkami i solą zagnieść spoiste ciasto.
Umieścić równomiernie na dnie płaskiego garnka. Podzielić nożem na 4 równe części. Wyjąć jedną ćwiartkę i w powstałe miejsce wsypać kaszę mannę wymieszaną z mąką, tak aby wypełniła powstałą lukę. Wszystko razem zagnieść ponownie w jednolite ciasto. Formować kulki wielkości piłeczki do gry w tenisa stołowego i parzyć w gorącej wodzie aż wypłyną do góry.
(nie gotować we wrzątku!)
Po 10 minutach wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z rozpuszczonym masłem.
Często i delikatnie mieszając, odparować resztki wody.
Na wydaniu posypać siekaną zieloną pietruszką
Koktajlowe pomidorki na gorąco.
Pomidorki przepołowić z góry na dół. Rzucić na patelnię z rozgrzanym sklarowanym masłem. Zamieszać. Po 2 - 3 minutach równomiernie posypać cukrem pudrem. Gdy zacznie karmelizować podlać octem balsamico, posolić, doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka, zamieszać i natychmiast podawać.
Tadeusz Gwiaździński
Ależ pysznosci Tadeuszu...ewa zosia
OdpowiedzUsuńDziękuję! Ot tak czasem mi się coś uda, że nawet własna żoneczka też chwali :-)
OdpowiedzUsuń