Krzyżowa polędwica wołowa, w Krakowie zwana żydowską wspaniale nadaje się do podawania z patelni. |
4 porcje polędwicy krzyżowej* po ok. 100 g każda
2 - łyżki sklarowanego masła do smażenia mięsa
2 – 3 szklanki świeżych kurek
1 mała cukinia
1 szklanka pełnotłustej słodkiej śmietanki kremówki (30 - 36%)
sól
czarny pieprz prosto z młynka
masło i oliwa do smażenia
kto lubi - kilka gałązek zielonej pietruszki
Wykonanie:
1.) Mięso wyjąć z lodówki na minimum 2 godziny przed przyrządzaniem. Na 10 - 15 minut przed smażeniem posolić z obu stron. Smażyć do miękkości wg zasad na wcześniej rozgrzanym tłuszczu.
Doprawiać pieprzem dopiero pod sam koniec smażenia.
* - UWAGA! Polędwicy krzyżowej nie wolno mylić z prawdziwym filetem wołowym. Krzyżowa wymaga o wiele dłuższej obróbki termicznej.
2.) Grzyby oczyścić pędzelkiem. Nie myć w wodzie! Jeśli duże pokroić na mniejsze kawałki. Przesmażyć na oliwie z
masłem.
UWAGA! Nie daje się żadnej cebuli, bo ta zadusi delikatny
smak grzybów!
3.) Cukinię umyć, wytrzeć do sucha i pokroić w drobną
kostkę. Dodać do kurek smażących się na patelni. Stale mieszając smażyć razem na
średnim ogniu ze 3 minuty. Zalać śmietaną, i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dopiero w tedy posolić i doprawić
pieprzem.
4.) Umyte listki zielonej pietruszki drobno posiekać i posypać nimi potrawę na wydaniu.
5.) Podawanie: podawać na dużych płaskich talerzach z dwoma sosami. Grzybowym i powstałym podczas smażenia. Na
wydaniu posypać siekaną zieloną pietruszką.
Do tego najlepiej pasuje pulchne białe pieczywo.
Tadeusz Gwiaździński
W Warszawie ten kawałek mięsa jest nazywany legawicą. Wzrokowo w stanie surowym łatwo te dwa kawałki mięsa rozróżnić. Ja z niego robiłam głównie "bitki" wołowe, czy jak ktoś woli- zrazy.A mięso wrzucałam na suchą patelnię, dopiero po chwili gdy było "ścięte" dodawałam masło klarowane i na nim dalej smażyłam. Z kurkami w tym roku "słabo", tu jednak była susza.
OdpowiedzUsuńMiłego;)
W Krakowie mówią, że jest to polędwica żydowska. Tu gdzie mieszkam (Austria) kurki są dostępne na straganach przez cały sezon.
Usuń