wtorek, 29 września 2020

Chłodnik z marchewki

Lato się skończyło i nie ma litości. Jednak w nadziei, że jeszcze nadejdą ciepłe dni proponuję przepis na przystawkę w formie zimnej zupy. Wszyscy znamy chłodnik na bazie zakwasu buraczanego lub ogórkowego. Dzisiaj zupełna nowość - chłodnik z marchewki. Przepis na 4 duże albo 6 małych porcji.

 
Jest bardzo ważne aby bulion warzywny nie zawierał ani grama tłuszczu. Inaczej w obniżonej temperaturze będzie to ze szkodą dla smaku.
 
Składniki
1 litr absolutnie chudego bulionu warzywnego 
350 g absolutnie jędrnej marchewki 
szczypta świeżo i drobno startego imbiru 
1 - 2 łyżeczki soku świeżo wyciśniętego z cytryny 
sól 
biały pieprz świeżo zmielony
ew. szczypta cukru do smaku
 
Wykonanie:
1.) Dokładnie umytą marchewkę zetrzeć na drobniutkim tarle. Nie obierać! W cieniutkiej skórce i zaraz pod nią znajduje się najwięcej zdrowotnych składników!
Zalać wrzącym bulionem. Dodać szczyptę świeżego imbiru i pogotować na maleńkim ogniu przez ok. 5 minut ale nie dłużej. Zmiksować i przecedzić przez gęste sito.
 
2.) Ostudzić i pod przykryciem wstawić do lodówki. 
 
3.) Podawanie: zdecydowanie na zimno. Najlepiej w małych głębokich miseczkach. Zupka ma za zadanie pobudzić apetyt ale nie sycić.
 
Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...